Chec cu ciocolata si cirese sau cum poti transforma un banal chec intr-o prajitura de efect. Putina ciocolata si cateva cirese proaspete sau visine te ajuta cu succes in acest sens.
Reteta e super usoara, iar rezultatul e bun si se serveste bucatica cu bucatica.
Preparare pas cu pas chec cu ciocolata si cirese
Ingrediente:
- 4 oua
- 100g zahar
- 60ml ulei de masline (sau de floarea soarelui)
- 150g iaurt grecesc
- 50g cacao
- 50g ciocolata neagra (banuti)
- 225g faina
- 1 lingurita bicarbonat
- 1/2 lingurita praf de copt
- 1 strop sare
- 1 castronel cirese
Ingrediente glazura:
- 75g ciocolata alba
- 25g unt (80% grasime)
- cirese
Mod de preparare:
Se aprinde cuptorul la 180 grade Celsius si se unge cu unt o tava de chec. Eu am folosit una cu o lungime de 30 cm (masurata in exterior).
Ouale se mixeaza cu zaharul si sarea cateva minute, apoi se adauga cate putin uleiul de masline. Dupa incorporarea uleiului se pune iaurtul grecesc si se amesteca.
Peste toate astea se toarna ingredientele uscate amestecate in prealabil intr-un bol: faina, cacaoa, bicarbonatul si praful de copt. Se amesteca cat sa se incorporeze ingredientele.
La final se pun banutii de ciocolata si se amesteca.
Compozitia se toarna in forma de chec si apoi se distribuie ciresele fara samburi pe toata suprafata checului si se apasa usor in interior. Checul se da la cuptor pentru cca. 35-40 de minute. Pentru siguranta faceti testul cu scobitoarea. Daca scobitoarea iese curata din chec atunci e gata coacerea.
Dupa coacere checul se scoate din tava si se lasa la racit.
Intr-o craticioara se topeste la bain marie (baie de aburi) ciocolata alba impreuna cu untul. Ciocolata alba topita se pune intr-un pos (sau o punga mai tare) si se distribuie pe chec . Imediat dupa asta se decoreaza cu cirese proaspete cu codite.
Asta e tot, simplu si de efect. Pentru inspiratie va las si alte retete cu cirese: de cheesecake cu cirese (o reteta fara coacere) si placinta cu cirese.
Daca doriti ceva fara ciocolata, poate va tenteaza o reteta de chec cu lamaie, iaurt si cirese de la Baking Adventure.
Spor la prajiturit!