Sezonul cireselor este pe sfarsite si sper sa-l incheiem asa cum se cuvine. Nenumarate sunt retetele care se pot face cu cirese, dar azi o sa ma opresc la o reteta olandeza de placinta cu cirese.
Relatia mea cu Olanda se reduce la cateva persoane si este o relatie frumoasa, din care eu mereu am avut de invatat. In peregrinarile mele am ajuns la Anto, fosta colega de facultate , pasionata de gatit si cetatean olandez. La ea am mancat o minune de placinta cu cirese pe care am promis sa o refac acasa.
Prima placinta a fost un succes asa ca am mai facut-o o data, aducand chiar o schimbare, mai bine zis am recuperat si un albus care ramanea deoparte.
Asadar avem o reteta si doua tarte adorabile si delicioase. Traiasca Olanda si prietenii mei dragi de acolo.
Ingrediente blat( tava cu diametrul de 26cm):
- 300g faina
- 1 galbenus
- 150ml lapte
- 25 g unt
- 3 linguri ulei de masline
- 50g zahar pudra
- 25g drojdie
- 1 varf cutit sare
Ingrediente umplutura:
- 500g cirese fara samburi
- 75g zahar
- 2 linguri amidon alimentar
Mod de preparare blat:
Laptele se incalzeste (nu fierbinte!) si se amesteca cu drojdia pana se dizolva.
Puneti sarea in partea de jos a unui castron mare și cerneti făina.
Adaugati oul, untul si zaharul dupa care turnati drojdia dizolvata in lapte. Framantati pana se omogenizeaza bine ingredientele dupa care turnati cate putin uleiul de masline.
Aluatul se framanta pe o planseta de lemn presarata cu faina. Dupa caz puteti adauga putina faina daca aluatul se lipeste prea tare de maini sau putin lapte daca aluatul este prea rigid.
Puneti aluatul pentru aproximativ o jumătate de ora intr-un loc cald sa creasca, acoperit cu un prosop de bumbac.
Mod de preparare umplutura cirese:
Puneti ciresele si zaharul intr-o cratita cu fundul dublu si dati la foc mic, amestecand mereu. Dupa ce incepe sa fierba compozitia mai lasati 1-2 minute.
Turnati deasupra amidonul si nu uitati sa amestecati pana se leaga, adica cel mult un minut. Lasati apoi compozitia sa se racoreasca.
Asamblare si coacere:
Din 3/4 din aluat se intinde o foaie rotunda ce se va aseza intr-o tava de tarta.
Deasupra se toarna compozitia de cirese iar din restul de aluat se fac bride (fasii subtiri ) ce se vor aseza in mod usor oblic.
Tava se introduce in cuptorul incins la 190 de grade Celsius si se coace 25-30 de minute. Reteta indica si prezenta unui vas cu apa in cuptor pentru a preveni uscarea dar eu nu am folosit si placinta a iesit perfect.
Cand este coapta placinta cu cirese se lasa putin sa se racoreasca, dupa care se pune pe un platou intins.
Prima data am facut placinta asa, iar a doua varianta a insemnat si putina bezea deasupra, tocmai pentru a valorifica si albusul ramas din blat.
Asadar varianta cu bezea mai cuprinde: 1 albus + 50g zahar . Albusul se mixeaza cu zaharul pana se obtine bezeaua. Aceasta se adauga la placinta in locurile ramase libere intre bride. Bezeaua se adauga dupa ce placinta a stat cca. 10 minute la cuptor. Placinta se mai lasa putin in cuptor si dupa ce l-am oprit, asta pentru a iesi o bezea perfecta.
Probabil ati simtit entuziasmul meu legat de placinta de cirese, entuziasm pe care sper sa-l aveti si voi cand va apucati de treaba.
Spor la prajiturit dragilor!
Reteta a fost si cu inspiratie de aici.