Dulceata de cirese amare este o delicatesa, un simbol al bucatariei romanesti. Eu am crescut cu dulceata de cirese amare negre si probabil nu voi uita niciodata ciresul mare din livada bunicilor. Se strangeau galeti de cirese si aceasta dulceata era nelipsita din camara.
Constat ca acum au cam disparut ciresii amari.
Pentru ca am primit niste cirese amare albe m-am grabit sa le pun in borcane, ciresele amare albe au un gust putin diferit fata de cele negre, aduc putin a migdale. Reteta de fata poate fi folosita atat pentru cirese cat si pentru visine.
Preparare pas cu pas dulceata de cirese amare
Ingrediente:
- 1,2kg cirese amare
- 1 kg zahar
- 1 lamaie potrivita ca marime
Mod de preparare:
Ciresele amare se spala sub jet de apa si se lasa la scurs.
Se pregateste oala pentru fiert dulceata. Mama mea are o oala pe care o foloseste doar la fiert dulceturi. Eu nu am, dar am grija ca inainte de a ma apuca de dulceata sa degresez bine oala pe care o folosesc si apoi sa o clatesc bine.
Pentru dulceturi recomand o oala de inox cu fund dublu pentru a evita prinderea acesteia de fundul oalei.
Se pot folosi si alte oale, dar trebuie sa fiti atenti si sa amestecati mai des.
Fructele se curata de samburi manual sau cu ajutorul unui aparat special. Dupa indepartarea samburilor, ciresele vor cantari cca.1kg. Ele se aseaza in cratita si apoi se toarna zeama de lamaie si apoi zaharul. Oala se acopera si se lasa 2-3 ore pentru ca fructele sa-si lase zeama. Nu se adauga absolut deloc apa in prepararea dulcetii deoarece ciresele isi lasa suficicient suc.
Dulceata se fierbe la foc potrivit si din cand in cand se strange acea spuma alba (daca nu o strangeti, dulceata va avea un aspect neplacut si se va zaharisi) si se amesteca cu o lingura de lemn.
Cand fructele plutesc in tot siropul, iar siropul este legat atunci dulceata este gata. Se poate face un test de verificare: se pun cateva picaturi de sirop pe o farfurie curata. Daca acesta nu e apos si dupa racire este usor mai ferm inseamna ca dulceata e gata.
Oala se acopera cu un servet de bumbac si se lasa la racit.
Dulceata se pune in borcane spalate si bine uscate. Dupa insurubare se eticheteaza si se pastreaza in locuri racoroase (daca este posibil).
Va las si o reteta de dulceata de visine fara zahar, ca tot e sezon.
Spor la pregatiri!