Inceputul de vara vine cu o reteta de tort raw cu banane si capsuni.
Am primit o invitatie si nu am refuzat-o. Este vorba de un curs online pentru deserturi raw vegane de la Sevabloom.ro. Aici mi-a atras atentia o prajitura raw cu banane in care nu se mai regaseau semintele si nucile caju atat de folosite in deserturile raw. Cu pornire de la aceasta reteta si cu mici modificari am mai adaugat o crema de capsuni si a iesit tortuletul asta colorat si bun.
Comparativ cu alte reteta raw, acest tort nu este atat de bogat caloric, iar zaharul adaugat este aproape inexistent. Este un preparat de vara, se consuma rece rece si e delicios.
Preparare pas cu pas tort raw cu banane si capsuni.
Ingrediente blat:
- 130g fulgi de ovaz moi simpli
- 75g caise uscate
- 70g unt de cocos
- 1 lingura de apa
Ingrediente crema de banana:
- 250g banane fara coaja
- 50g caise uscate
- 100g lapte de cocos din conserva (doar partea solida)
- zeama de la jumatate de lamaie
- 25g fulgi de cocos
- 1 lingura unt de cocos
Ingrediente crema de capsuni:
- 250g capsuni proaspete
- 100g lapte de cocos din conserva (doar partea solida)
- 25g fulgi de cocos
- 1 lingura unt de cocos
- 1-2 linguri sirop de curmale/agave
Decor:
- capsuni proaspete
- caise uscate
- menta proaspata
Mod de preparare:
Prepararea tortului se face pe etape.
Pregatim o tava de tort cu fund detasabil, cu diametru de 20cm si o tapetam cu hartie de copt sau folie alimentara.
Pentru blat punem fulgii de ovaz intr-un robot de bucatarie si ii maruntim putin, adaugam caisele uscate si hidratate, untul de cocos (la temperatura camerei) si o lingura de apa daca este necesara.
Compozitia trebuie sa fie pastoasa, dar nu foarte moale. Cu mana se pune in tava si se preseaza si niveleaza bine. Tava se duce la congelator pentru 10-15 minute.
Preparare creme.
In timpul asta pregatim crema de banane. Se pun bananele si imediat peste ele zeama de la lamaie pentru a evita oxidarea fructelor, caisele hidratate si bine stoarse de apa, untul si laptele de cocos (doar acea parte solida dintr-o conserva, fara a adauga si partea lichida ce de obicei se lasa la fundul cutiei). Se paseaza pana ce se obtine o compozitie omogena. La final se adauga fulgii de cocos (din cei fini), se incorporeaza si se toarna peste blat. Tava merge la congelator 15-20 de minute.
Ultima etapa este crema de capsuni. Fructele spalate sub jet de apa si zvantate se paseaza la robot. Se adauga untul de cocos la temperatura camerei, laptele de cocos (tot doar partea solida), untul de cocos si siropul de curmale (merge si miere) si se mai mixeaza putin. La final se pun fulgii de cocos si se amesteca.
Crema de capsuni se toarna peste cea de banane. Tortul se da la congelator pentru cca. 45 de minute.
Inainte de servire, tortul raw cu banana si capsuni se scoate din congelator si se decoreaza cu capsuni proaspete, caise uscate taiate feliute subtiri si menta proaspata. Este recomandat sa se manance la cca.25-30 de minute dupa ce s-a scos din congelator. De asemenea, daca nu l-ati terminat din prima, el se pastreaza acoperit in folie tot in congelator.
Pe blog gasiti si alte retete de deserturi raw vegane.
Spor la prajiturit!
Bună ziua! Dacă aș face tortul cu o zi înainte, tot la congelator trebuie să îl țin până la servire? Dacă ar sta patru ore la temperatura mediului (cam 15 grade), după scoaterea din congelator, ar fi în neregulă? Mulțumesc!
Buna ziua!
Cred ca e cam mult 4 ore la 15 grade. Se va inmuia.
Puteti incerca cu o geanta frigorifica.
Mulțumesc frumos!
Cu drag!