Ce spuneti de niste papanasi bucovineni? Sunt simpli ca forma, dar au multa branza, putina faina si nu contin praf de copt.
De multe ori mi s-a intamplat sa mananc papanasi prin diverse locuri si sa constat ca acestia aproape nu aveau branza, iar papanasul semana ca textura si gust mai mult cu o gogoasa.
Reteta mea e simpla si nu uitati ca langa ei trebuie sa aveti musai smantana si dulceata.

Preparare pas cu pas papanasi bucovineni
Ingrediente:
- 275g branza de vaci
- 2 oua
- 50ml lapte
- 75-80g faina
- 1 strop sare
- ulei pentru prajit
- dulceata si smantana pentru servire
Mod de preparare:
Pentru niste papanasi reusiti recomand o branza de vaci adevarata, nu cea gen crema ce se gaseste prin magazine la galetuse si cutiute.
Nu se foloseste zahar in compozitie deoarece acesta se arde la prajit, intareste papanasii si oricum ne bucuram de dulceata la sfarsit.
Intr-un bol amestecam branza de vaci cu galbenusurile si sarea. Aceasta compozitie se amesteca cu faina si laptele, iar la final se incorporeaza albusurile batute spuma. Atunci cand incorporam albusurile batute spuma amestecam usor de jos in sus pentru a pastra un aluat aerat. Asa papanasii ies pufosi si nu este nevoie de praf de copt (cam aceeasi tehnica ca la alivanca). Una peste alta nu cred ca in copilaria mea am mancat papanasi cu praf de copt.




Intr-o tigaie punem uleiul la foc mediu si adaugam compozitia cu lingura abia cand uleiul este fierbinte. Prajim papanasii pe ambele parti. Daca aveti friteuza cu atat mai bine.
Dupa prajire papanasii se pun pe servete de hartie pentru a absorbi surplusul de ulei.

Acesti papanasi din Bucovina se servesc calzi cu smantana si dulceata. De data asta a fost dulceata de cirese amare negre si smantana fermentata cu grasime de 30% ca asta e cea mai buna in acest caz.
Daca nu ii mancati pe toti cat sunt calzi veti vedea ca si atunci cand se racesc isi pastreaza textura.
Pentru inspiratie va las si varianta de papanasi mici la cuptor (fara ulei sau prajire).
Spor la gatit!