Probabil ca multi ati auzit de renumita prajitura Tosca sau chiar ati facut-o acasa. Eu nu am pregatit-o niciodata desi era pe lista mea scurta de asteptare. Uite ca i-a venit vremea si pentru asta m-am inspirat de la fetele de la Savori Urbane si am tras cu ochiul si la Retete fel de fel.
Pentru cei ce nu o cunosc este o prajitura absolut delicioasa cu textura si gusturi ce se potrivesc de minune. Avem o foaie din albusuri cu mac, crema de vanilie cu unt, un strat de biscuiti si o glazura de ciocolata.

Am adaptat reteta pentru o tava cu dimensiuni de 20/30 cm astfel incat stratul de crema sa fie generos, asa cum ne place noua.
Reteta nu e complicata si sper sa va placa. Daca sunteti din Iasi sa stiti ca gasiti prajitura Tosca la Cuptorul Moldovencei.
Preparare pas cu pas prajitura Tosca.

Ingrediente blat:
- 5 albusuri
- 150g zahar
- 50g faina
- 50g mac
- 3 linguri fulgi nuca de cocos
- 1 lingurita praf de copt
- 1 strop sare
Ingrediente crema:
- 5 galbenusuri
- 100g zahar
- 500ml lapte
- 60g amidon
- 250g unt (peste 80% grasime)
- 1-2 lingurite extract de vanilie
- 1 strop sare
Stratul de biscuiti:
- 15-20 biscuiti Petite Beurre
Glazura:
- 100g ciocolata peste 50% cacao
- 75g smantana peste 30% grasime
Mod de preparare:
Se pregateste o tava cu dimensiuni de 20/30cm si se tapeteaza cu hartie de copt.
Se aprinde cuptorul la 180 grade Celsius.
Albusurile se bat spuma cu zaharul si sarea pana ce se obtine o bezea densa. Zaharul se adauga treptat, nu totul de deodata. Ulterior se adauga pe rand: macul, faina, fulgii de cocos si praful de copt. Incorporarea lor se face cu o spatula de silicon, cu miscari largi de jos in sus.


Compozitia se toarna in tava si se coace in cuptorul preincalzit cca. 25 de minute.
Dupa coacere blatul cu mac se scoate din tava cu tot cu foaia de copt si se lasa la racit pe un gratar.
Pentru crema de vanilie cu unt mixam galbenusurile cu zahar, amidon si sare. Peste acestea se toarna laptele adus la temperatura de fierbere. Laptele se toarna cate putin amestecand energic cu un tel. Compozitia astfel obtinuta se pune intr-o cratita cu fund dublu, la foc mic si se amesteca cu un tel pana ce se ingroasa.
Se racoreste amestecand din cand in cand.
Atunci cand este calduta se incorporeaza untul, tot in cateva etape. Untul trebuie sa fie moale (la temperatura camerei). La final se adauga extractul de vanilie si se da putin la frigider, atat cat sa se mai lege putin inainte de montare.
Montarea prajiturii.
Pentru montarea prajiturii vom folosi tava in care am copt blatul. Se aseaza blatul copt, dar intors invers decat a fost in faza de coacere. Deasupra se toarna crema de vanilie si se niveleaza.
Peste crema de vanilie se aseaza biscuitii Petite Beurre astfel incat se acopere toata suprafata prajiturii.



Peste stratul de biscuiti vine glazura de ciocolata. Smantana se pune intr-o cratita la foc mic pana ce se infierbanta (nu trebuie sa fiarba). Se ia de pe foc si se adauga ciocolata rupta in bucatele. Se amesteca rapid cu un tel mic pana ce se formeaza o compozitie omogena. Glazura se toarna peste stratul de biscuiti, se niveleaza cu o spatula de patiserie sau cu un cutit si apoi se da la frigider pentru cateva ore bune, preferabil peste noapte.

Prajitura Tosca se taie la dimensiunile dorite cu un cutit bine ascutit cu lama subtire. Dupa fiecare taietura se sterge lama cutitului pentru a obtine bucati de prajitura curate si fara urme de crema pe partea cu ciocolata.

Am trecut-o la favorite, este prea buna sa nu o refac cat de curand. Pentru inspiratie va las si reteta de prajitura cu foi din albusuri si crema cu nutella
Spor la prajiturit!