Se simte in aer mireasma Craciunului si se scrie lista prajiturilor preferate. Azi vin cu o reteta speciala: prajitura cu foi cu mac, crema de vanilie si glazura cu ciocolata.
Prajitura asta seamana putin cu prajitura Tosca, adica ne bucuram de mai multa crema de vanilie.
Preparare pas cu pas prajitura cu foi cu mac si crema de vanilie
Ingrediente foi:
- 9 albusuri
- 225 g zahar
- 150g faina
- 150g mac
- 5g praf de copt
- 1 strop sare
- 1 lingurita esenta naturala de vanilie Kamis
Ingrediente crema:
- 9 galbenusuri
- 150g zahar
- 150g faina
- 200g unt 80% grasime
- 700ml lapte
- 1 pastaie de vanilie Kamis
Ingrediente glazura:
- 100g ciocolata (peste 50% cacao)
- 25 ml lapte
- 25h unt
Mod de preparare:
Se aprinde cuptorul la 180 grade Celsius.
Fiecare foaie se coace separat impartind ingredientele de foi in trei parti egale. Albusurile se bat spuma cu zaharul si un strop de sare pana ce se formeaza bezeaua. Se adauga apoi faina cernuta cu praful de copt, macul si un strop de esenta de vanilie.
Compozitia se toarna intr-o tava de aproximativ 20/30cm tapetata cu hartie de copt. Foaia se coace cca.10 minute in cuptorul preincalzit. Cand e doar usor rumenita inseamna ca e gata.
Pe rand se coc cele trei foi.
Pentru crema se pune laptele intr-o cratita la foc mic. Pastaia de vanilie se despica in doua se scufunda in lapte.
Intr-un bol se amesteca galbenusurile si zaharul si un stop de sare cat sa se omogenizeze. Se toarna faina si se amesteca cu telul. Compozitia va fi destul de densa.
Cand laptele este aproape de a da in clocot se opreste focul si se toarna cate putin peste compozitia de oua. Pastaia de vanilie se da deoparte. Se amesteca mereu cu telul.
Aceasta compozitie se retoarna in cratita si se pune la foc mic. Se amesteca cu telul pana ce se ingroasa. Se lasa cateva minute la racorit si apoi se adauga untul taiat bucatele. Se amesteca bine cu telul pana ce untul s-a incorporate.
Crema va sta la rece pana ce se racoreste.
Asamblarea prajiturii
Asamblarea prajiturii se face in tava in care s-au copt foile. Se pune o foaie apoi jumatate din cantitatea de crema, se niveleaza cu o paleta de cofetarie si apoi se pune cea de a doua foaie. Urmeaza restul cremei si ulltima foaie.
Dupa ce am pus ultima foaie apasam usor cu mainile pe intreaga suprafata pentru a fi siguri ca foile au facut prize cu crema.
Glazurare
La final glazuram prajitura cu ciocolata. Intr-o craticioara cu fund dublu punem ciocolata rupta bucatele, laptele si untul la foc mic. Cu un tel amestecam usor pana ce se topeste. Ciocolata topita se toarna pe prajitura si se intinde cu paleta.
Prajitura cu foi cu mac si crema de vanilie se da la rece, preferabil peste noapte apoi se taie in forma dorita.
Este o prajitura ce arata frumos si e tare buna.
Spor la prajiturit!