Pentru zilele de post sau pentru momentele in care doriti un meniu fara produse animale, va recomand aceste icre false cu seminte de chia si maioneza cu aqua faba. La prima degustare aproape ca nu iti vei da seama ca nu-s icre adevarate. Textura si gustul sunt foarte apropiate de cele a icrelor adevarate.
Timpul de preparare este foarte scurt dupa cum veti observa mai jos.
Preparare pas cu pas icre false cu seminte de chia
Ingrediente pentru 4 persoane:
- 25g seminte chia
- 100ml (apa+ zeama de la 1/2 lamaie mica) sau lapte vegetal
- 50ml apa de naut (apa din conserva de naut)
- 200ml ulei de floarea soarelui
- 1 lingurita mustar
- 1/2 lingurita turmeric (pentru culoare)
- 1 ceapa mare
- sare/piper
Mod de preparare:
Semintele chia se pun la hidratat pentru 20-30 de minute. Ele se pot hidrata cu lapte vegetal (orez, soia, migdale) sau apa cu lamaie, asa cum a fost in cazul meu.
Cat timp se hidrateaza semintele ne ocupam de restul.
Ceapa se taie marunt si se presara cu sarea.
Pentru pregatirea maionezei vegane vom folosi aquafaba, acea apa mai vascoasa in care a fiert nautul sau cea care se gaseste in conservele de naut. Stiu ca pare putin ciudata treaba asta, dar credeti-ma ca de multi ani e o avalansa de retete cu aquafaba, mai ales printre vegani. Aqua faba este renumita datorita capacitatiii sale de a imita proprietățile functionale ale albusului de ou in gatit.
Intr-un bol inalt se pun: aqua faba, uleiul de masline, sarea si mustarul. Cu ajutorul unui blender de mana (musai cu asta ca altfel nu prea iese) mixam de jos in sus. In scurt timp compozitia se va ingrosa si va capata consistenta unei maioneze pe baza de ou. (reteta de maioneza este cu inspiratie de la Retetele mele dragi.)
Din punctul meu de vedere este un pic cam mult ulei, dar imi doream sa vad cum e aceast tip de maioneza. Se adauga putin piper si turmeric, in special pentru culoare.
Maioneza din aqua faba se amesteca cu semintele de chia hidratate si ceapa taiata marunt. La final se potriveste gustul dupa preferinte.
Se mananca pe paine prajita, pe felii de castravete/dovlecel sau pe frunze de andive. Este mai gustoasa decat ma asteptam si sigur va face senzatie la masa.
Pentru inspiratie va las si reteta de maioneza vegana din avocado.
Spor la gatit!