P

Prajitura cu zmeura si bezea

O prajitura fara prea multe pretentii, dar foarte gustoasa este aceasta prajitura cu zmeura si bezea.
Am plecat de la reteta prajiturii cu gem si bezea. Zmeura acrisoara a luat locul gemului si reteta a fost putin ajustata si la cantitati.

Asadar dulcele bezelei, acrisorul zmeurei se potrivesc perfect cu blatul cu cacao.

Pentru aceasta reteta am folosit o tava cu dimensiuni de 28/18 cm.

prajitura cu zmeura si bezea

Preparare pas cu pas prajitura cu zmeura si bezea


Ingrediente blat:

  • 100g unt
  • 75g zahar
  • 3 galbenusuri
  • 40g cacao
  • 75ml lapte
  • 150g faina
  • 5g praf de copt (aprox 1 lingurita)
  • 75g zmeura
  • 1 strop sare

Ingrediente bezea + zmeura :

  • 200-250g zmeura
  • 3 albusuri
  • 175g zahar
  • 1 lingurita zeama de lamaie

Mod de preparare:

Se aprinde cuptorul la 180 grade Celsius si se pregateste o tava dreptunghiulara cu dimensiuni de cca 28/18 cm.. Tava se tapeteaza cu hartie de copt.

Intr-un bol se mixeaza untul la temperatura camerei cu zaharul si sarea. Se adauga galbenusurile si se incorporeaza in compozitie, iar apoi laptele cate putin.
Peste acestea se adauga cacaoa, faina si praful de copt. Se va obtine o compozitie densa. La final se pune zmeura si se amesteca usor, atat cat sa intre putin . Nu vrem ca zmeura sa se faramiteze foarte mult ci vrem sa se regaseasca in blat.

prajitura cu zmeura si bezea

Cu o spatula de silicon punem compozitia de blat in tava si intindem uniform pe toata suprafata. Deasupra se adauga restul de zmeura pe care o distribuim uniform.

Tava merge la copt in cuptorul preincalzit la 180 grade Celsius pentru cca 20 de minute, atat cat sa se coaca mai bine de jumatate.

In timpul asta pregatim bezeaua.  Intr-un bol curat si uscat mixam albusurile, la inceput asa simple pana cresc in volum, iar mai apoi se adauga zaharul in 3-4 reprize. Bezeaua trebuie sa fie densa si ferma.

Cand blatul s-a copt mai bine de jumatate scoatem tava din cuptor si intindem bezeaua pe toata suprafata prajiturii. Putem sa o modelam in valuri, sa facem tepi ascutiti cu dosul unei linguri sau sa o nivelam perfect.

prajitura cu zmeura si bezea
prajitura cu zmeura si bezea

Tava merge iar la cuptor pentru inca cca 20-25 de minute, dar micsoram temperatura la 170 grade Celsius. Dupa acest timp verificam daca bezeaua s-a intarit in partea exterioara. Daca da, inchidem cuptorul, dar prajitura o mai lasam vreo 10 minute in cuptor daca vrem o bezea mai crocanta.

prajitura cu zmeura si bezea

Prajitura se taie rece cu un cutit bine ascutit si cu lama subtire in forma dorita.

Spor la prajiturit!

CategoriesPrajiturici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *