Prajitura cu gem si bezea

Prajitura asta cu bezea o ador. Ea are o poveste in spate. Prin anii 90 , fiind in vizita la sora mea , proaspat inginera la Zarnesti am mancat prajitura asta la un coleg de-al ei din Bistrita. Mi-a placut mult de tot, iar Sorin mi-a promis ca-i cere reteta mamei lui si-mi trimite. S-a tinut de cuvant, mi-a trimis reteta prin posta (..alte vremuri) si acum inca lucrez de pe original. Multumesc Sorin…oriunde ai fi.

Prajitura cu gem si bezea are mai multe calitati: e delicioasa, se face relativ usor si iese o cantitate suficienta pentru degustare.

     Ingrediente:

–         100g unt

–         400g zahar pudra

–         200g faina

–         50 g cacao

–         1 praf de copt

–         4 oua

–         100 ml lapte

–         400g gem de caise sau prune (sa fie mai tarisor)

Mod de preparare:

    Untul se freaca cu 150 g de zahar pudra si se adauga pe rand cele 4 galbenusuri. Se pun apoi pe cacaoa, faina, praful de copt si laptele. Aceasta compozitie se pune intr-o tava (ceva mai mica decat tava de la aragaz) tapetata cu hartie de copt. Compozitia este densa si se intinde  un pic cam greu dar cu paleta buna se rezolva problema. In cuptorul incins la 180 g se introduce tava si o tinem pana cand compozitia este coapta mai bine de jumatate( cam20 de minute).

In timpul asta batem albusurile cu 250 g zahar pana se intaresc.

 

Scoatem tava din cuptor,  intindem gemul pe toata suprafata iar deasupra punem bezeaua. Dam tava iar la cuptor pana se intareste bezeaua. De preferat este sa lasam tava in cuptor si dupa ce l-am oprit. Atunci bezeaua se intareste frumos.

 

Prajitura cu gem si bezea2

 

Cand prajitura este rece o taiem cu un cutit pe care il inmuiem in apa fierbinte. Stergem mereu cutitul pentru a nu murdari cu gem bezeaua.

Sper ca v-am convins. La noi in famile este dorita.

Spor la prajiturit dragilor!

 

Prajitura cu gem si bezea1

   

CategoriesPrajiturici
blank
Dana Burlacu

Eu sunt Dana Burlacu, posesoarea Prajiturici si altele, ambassador Romania la Food Revolution Community, iubitoare de prajiturici si de mancare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *