Vara ne rasfata cu multe fructe, iar zmeura este din plin acum. Prajitura cu jeleu de zmeura si ciocolata am incropit-o cu ce aveam prin frigider si a iesit delicioasa si aromata.
Un blat de pandispan cu cacao, un jeleu de zmeura, o crema lejera de mascarpone cu frisca si o glazura cu ciocolata, toate s-au imbinat perfect.
Va las reteta si sper sa o testati.
Preparare pas cu pas prajitura cu jeleu de zmeura si ciocolata
Ingrediente blat:
- 4 oua mari
- 100g zahar
- 25 ml ulei
- 3 linguri cacao
- 100 g faina
- 5g praf de copt (1 lingurita)
- 1 praf sare
Ingrediente jeleu zmeura:
- 500g zmeura
- 100g zahar
- 75 ml apa
- 10g gelatina granulata (1 pliculet) + 50ml apa
Ingrediente crema:
- 250g mascarpone
- 200g smananta pentru frisca (30% grasime)
- 50g zahar
- 1 lingurita extract de vanilie
Glazura:
- 80g ciocolata peste 50% cacao
- 1 lingura lapte
- 1 lingurita unt
Mod de preparare blat:
Tava se tapeteaza cu hartie de copt si aprinde cuptorul la 180 grade Celsius. Tava mea de aragaz are cca. 30/40cm -masurata in interior).
Ouale se mixeaza cu zaharul si un strop de sare pana ce cresc mult in volum si capata o culoare albicioasa. Se toarna uleiul cate putin si se incorporeaza, apoi se adauga faina amestecata cu cacaoa si praful de copt.
Compozitia se toarna in tava tapetata cu hartie de copt si se da la copt penru cca.10-12 minute, la 180 grade Celsius, in cuptorul preincazit.
Vom coace o foaie mare pe care o vom taia in jumatate, obtinanad doua foi.
Mod de preparare jeleu de zmeura:
Intr-o cratita de inox se pune zmeura, zaharul si 100 de ml apa si se da la foc mic amestecand din cand in cand. Din momentul in care incepe sa fiarba, se lasa 3-4 minute apoi se stinge focul si se lasa la racorit.
Intr-un ibric mic se pune 50ml. apa rece si gelatina si se lasa cateva minute la hidratat. Teoretic la cantitatea asta de gelatina ar fi trebuit sa pun dublu apa, dar eu am ales varianta asta si a iesit .
Gelatina hidratata se dizolva la bain marie (baie de aburi) si se amesteca cu compozitia din zmeura, doar atunci cand este calda, nicidecum fierbinte. Bolul se pune in frigider. Jeleul de zmeura se intinde pe foaia de prajitura doar dupa ce este semi legat.
Mod de preparare crema de mascarpone:
Smantana pentru frisca tinuta in prealabil la frigider se mixeaza cu zahar pana se ingroasa. Se amesteca apoi cu mascarponele si vanilia , doar cat sa se omogenizeze.
Daca vi se pare prea moale puteti adauga putin intaritor de frisca.
Asamblarea prajiturii:
Asadar dintr-o foaie mare prin injumatatire am obtinut doua foi mai mici. Daca va plac prajiturile mai insiropate puteti insiropa putin foile, un fel de mangaiere cu pensula.
Am asamblat prajitura intr-o tava: prima foaie + jeleul de zmeura+ crema de mascarpone + a doua foaie. La final apasati usor foaia de deasupra pentru a face priza straturile intre ele.
Glazura:
Ciocolata rupta in bucatele impreuna cu untul si laptele se pun intr-o craticioara mica de inox. Topirea se face la bain marie, la foc mic.
Distribuirea glazurii pe prajitura se face cu un pos mic sau chiar cu ajutorul unei pungi daca este mai rezistenta.
Prajitura se decoreaza cu zmeura proaspata apoi se da la frigider macar pentru cateva ore, ideal ar fi peste noapte. Am uitat sa va povestesc despre gust: dulce, acrisor, aromat, iar textura e pufoasa, daca se poate spune asa.
Pentru inspiratie va las si o prajitura cu crema de mascarpone si jeleu de visine.
Spor la prajiturit!