P

Prajitura cu crema de mascarpone si jeleu de visine

Prajitura cu crema de mascarpone si jeleu de visine este o prajitura potrivita pe timp de vara, dar nu numai. Racoroasa si cu gust dulce acrisor, prajitura se poate pregati cu fructe proaspete, congelate sau conservate.

Pentru ca se cam apropie sezonul visinelor ma gandesc ca veti pregati si cate o prajitura, asa ca va las reteta mea. Pentru inspiratie aruncati un ochi si la cum puteti conserva acasa visinele sau la reteta de malai cu visine, o reteta din Bucovina.

Prajitura cu crema de mascarpone si jeleu de visine

Preparare pas cu pas prajitura cu crema de mascarpone si jeleu de visine


Ingrediente blat pandispan.:

  • 4 oua
  • 120g zahar
  • 120g faina
  • 1 strop sare
  • 1 lingurita extract vanilie

Crema mascarpone:

  • 500g mascarpone
  • 200g smantana pentru frisca (peste 30% grasime)
  • 100g ciocolata alba (sau 75g zahar)

Jeleu visine:

  • 600g visine (fara samburi)
  • 10g gelatina
  • 75g zahar
  • 50ml apa

Mod de preparare:

Teoretic prajitura se pregateste destul de rapid daca te organizezi.

Prima data se coace blatul din pandispan. Se aprinde cuptorul la 180 grade Celsius. Ouale la temperatura camerei se mixeaza cu zaharul si sarea timp de cateva minute, pana ce compozitia devine albiciosa si a crescut mult in volum. Se adauga faina in 2-3 reprize si se incorporaza cu o spatula, cu miscari largi de jos in sus.

Compozitia se toarna intr-o tava cu fund detasabil, cu dimensiuni de 20/30 cm tapetata cu hartie de copt. Se coace in cuptorul preincalzit cca. 10-12 minute. Blatul trebuie sa fie auriu si copt (evitati uscarea lui excesiva).

Dupa coacere blatul trebuie racit complet.

Prajitura cu crema de mascarpone si jeleu de visine

Pentru crema de mascarpone ciocolata alba se topeste la bain marie (baie de aburi).

Smantana pentru frisca se mixeaza putin cate sa se ingroase usor, apoi se amestesteca cu mascarponele si ciocolata topita si usor racorita. Toate acestea le puteti amesteca cu un mixer la viteza mica sau cu o spatula.

Pentru jeleul de visine, fructele (eu am folosit congelate) se blendeaza usor, doar cat sa se sparga putin fara a face o pasare fina. Mi-am dorit sa se vada si bucati de visine. (Se foloseste toata zeama lasata de visine indiferent daca sunt proaspete sau congelate, nu doar fructele).

Se adauga 50ml apa, zaharul si se pun la foc mic. Se fierbe cca 4-5 minute, timp calculat din momentul in care incepe sa fiarba. Compozitia se lasa la racorit.
Gelatina se hidrateaza cu 100ml apa si apoi se inmoaie la bain marie (respectati instructiunile de pe plic). Ulterior se amesteca cu compozitia de visine.

Asamblare

Pentru montaj folosim tava in care s-a copt blatul.

Prajitura cu crema de mascarpone si jeleu de visine

Daca doriti puteti insiropa putin blatul, dar foarte putin. Peste blat se niveleaza crema de mascarpone si apoi se toarna jelul de visine.
Prajitura se pune in frigider (acoperita cu o folie pentru a nu prinde alte gusturi) si ar fi bine sa ramana acolo peste noapte sau macar cateva ore bune.
A doua se zi se portioneaza in forma dorita. Se pastreaza in frigider.

Tare buna si faina a iesit. Adica are si aspect fain, dar si gust dulce acrisor si aromat.

Spor la prajiturit!

CategoriesPrajiturici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *