Prajitura cu crema de fistic este prajitura de absolvire a baiatului meu. Am vrut sa marchez cumva absolvirea lui Horia si iata ca a venit timpul pentru prajitura cu crema de fistic.
Imi place mult cum a iesit. Are o coloristica primavaratica si un gust special. Noi toti suntem iubitori de fistic asa ca va dati seama ca prajitura s-a terminat rapid. Unde mai pui ca se pregateste rapid si fara prea multe complicatii.
Preparare pas cu pas prajitura cu crema de fistic
Ingrediente blat:
- 6 oua
- 150g zahar
- 180g faina
- 10 ml ulei
- 1 lingurita extract de vanile
- 1 strop sare
Ingrediente crema:
- 500g mascarpone
- 200 ml smantana lichida pentru frisca (30% grasime)
- 200g pasta de fistic
- 50g zahar
Decor si insiropare:
- 150ml apa + 75ml sirop de soc (optional)
- 75g fistic
- cateva capsuni (optional)
Mod de preparare:
Prepararea este super simpla. Prima data facem blatul.
Ouale intregi se mixeaza cu zaharul si sarea cca.8 minute, dupa care se pune uleiul mixand in continuare. Se incorporeaza faina cernuta si se adauga extractul de vanilie.
Aceasta compozitie se toarna in tava de aragaz tapetata cu hartie de copt. Aceasta foaie va fi impartita in 3 parti egale (3 dreptungiuri). Tava mea are cca.32/42cm -masurata in interior).
Foaia se coace in aragazul incalzit in prealabil la 180grade Celsius. Se coace cca 12 minute sau atat cat este nevoie. Evitati uscarea marginilor. Foaia trebuie sa fie moale si usor aurie.
Dupa coacere foaia se raceste si se taie in trei dreptunghiuri egale cu latimea de aproximativ 14cm. Taierea se face cu un cutit bine ascutit si cu ajutorul unei rigle.
Smanatana pentru frisca se mixeaza cu zaharul cat sa se lege putin. Apoi se incorporeaza branza mascarpone, iar la final pasta de fistic. Se amesteca doar cat sa se omogenizeze crema, nu mai mult.
Crema de fistic se imparte in trei parti egale si se distribuie uniform intre cele trei foi si deasupra. Eu am insiropat usor foile cu un sirop de soc diluat cu apa. Am trecut doar usor cu o pensula, nu o insiropare care sa lase lichid.
Decorare prajitura cu crema de fistic
Prajitura cu crema de fistic se decoreaza cu fistic tocat la cutit si sferturi de capsuni. Capsunile le-am folosit mai mult pentru o pata de culoare. Puteti folosi si zmeura, coacaze sau afine.
Pentru inspiratie va las si reteta de prajitura cu crema de mascarpone si jeleu de visine (o prajitura la fel de fina si iubita)
Spor la prajiturit!
Bună! As vrea să fac această prăjitură și voiam să vă întreb ce pastă de fistic ați folosit, e acea cremă tartinabilă de fistic?
Mulțumesc!
O zi frumoasă!
Buna, da acea crema tartinabila de fistic. Se gaseste in magazinele italiene, online sau foarte rar in supermarket.
Spor la prajiturit!