La inceput au fost madlenele simple (madeleines) si apoi au aparut frumoasele madlene cu ciocolata si fistic.
Cu cele simple am o relatie din copilarie pentru ca ni le facea mama la Craciun, doar ca in forme de cosulete metalice.
Sunt prajituri frantuzesti, simple si delicate. M-am gandit ca putina ciocolata nu strica nici la estetica, nici la gust.
Pentru reteta madlenelor avem nevoie de ingrediente simple, de baza. Ele pot fi lasate si neglazurate, sunt la fel de bune. Daca le lasati simple recomand sa adaugati in compozitie si ceva pentru gust: vanilie, apa de trandafiri, coaja de lamaie (nu toate la un loc).
Preparare pas cu pas madlene cu ciocolata si fistic
Ingrediente:
- 4 oua
- 250g unt
- 200g zahar
- 250g faina
- 1 strop sare
Glazura:
- 100g ciocolata cu peste 50% cacao
- 50ml lapte
- 100g fistic decojit
Mod de preparare:
Se aprinde cuptorul la 180 grade Celsius.
Untul la temperatura camerei se mixeaza cu zaharul si un strop de sare. Se adauga ouale, cate unul si se mixeaza pana la incorporarea totala.
La sfarsit se adauga faina si cu o paleta se amesteca pana aluatul s-a omogenizat perfect. Va iesi un aluat dens si des, ce sta pe paleta.
Cu o lingura aluatul se pune in formele pentru madlene. Eu am niste forme de madlene din silicon pe care le asez in tava de la aragaz deoarece au tendinta de a luneca usor de pe gratar.
Tava se da la cuptor pentru cca. 35 de minute in cuptorul preincalzit. In final ele trebuie sa fie foarte putin rumenite si moi in interior.
Dupa coacere se scot pe un gratar sa se raceasca complet. Ele pot ramane si asa simple sau pudrate cu putin zahar.
Ciocolata impreuna cu laptele se topeste la bain marie. Asta inseamna ca intr-o cratita punem ciocolata rupta bucatele si laptele, iar in alta cratita mai mica punem putina apa. Punem cratita cu apa la foc mic, iar cea cu ciocolata deasupra. In momentul in care apa incepe sa fiarba, aburii vor ajuta la topirea ciocolatei. Amestecam cu o paleta usor, pana ce ciocolata s-a topit apoi inchidem aragazul. Lasam vasul cu ciocolata peste cel cu apa pentru a se pastra ciocolata lichida.
Luam fiecare madlena si o inmuiem putin (cam o 1/3) in ciocolata apoi o dam prin fisticul tocat.
Eu am folosit fistic sarat . L-am decojit si tocat cu un cutit.
Madlenele se aseaza pe gratar pentru a se intari ciocolata.
Mie imi par tare dragute si delicioase. Gustul usor sarat al fisticului impreuna cu ciocolata neagra dau o eleganta aparte prajiturilor.
Sper sa va placa si voua.
Spor la prajiturit!