Micul dejun de azi a fost un rasfat cu japoneze-chifle pufoase cu lapte. Mereu am in cap o lista de asteptare cu retete pe care vreau sa le testez si perioada asta e numai buna pentru pus in practica.

Japonezele sunt niste chifle pufoase cu un aluat framantat cu lapte. Ce le deosebeste pe ele de alte chifle este impletitura frumoasa ce le da un aspect mai festiv.
Aluatul pentru japoneze poate fi si ceva mai dulce, chiar din aluat de cozonac. Varianta mea e clasica, dar e perfecta pentru micul dejun. O chifla pufoasa unsa cu putin unt de calitate si o dulceata de casa este un bun start pentru inceput de zi.
Preparare pas cu pas Japoneze-chifle pufoase cu lapte
Ingrediente:
- 700g faina
- 25g drojdie proaspata
- 50g zahar
- 75g unt
- 450ml lapte
- 1/2 lingurita sare
- 1 ou pentru uns
Mod de preparare:
Drojdia se dizolva cu putin lapte calduta.
Laptele se incalzeste putin si se amesteca impreuna cu zaharul si untul. Untul trebuie sa se topeasca sau macar sa se inmoaie in lapte.
Faina cernuta se amesteca cu sarea, drojdia dizolvata si apoi cu laptele in care se regasesc zaharul si untul. Se framanta un aluat timp de 10 minute apoi se acopera cu un prosop curat si se lasa la dospit cca. 40 de minute, preferabil la loc caldut.
Aluatul dospit se aseaza pe planseta de lucru presarata cu faina. Se portioneaza aluatul in bucati de cca 75-80g fiecare.



Fiecare bucata de aluat se modeleaza cu palmele astfel incat sa se obtina rulouri de cca. 15cm. Se iau cate doua si se suprapun in cruce. Dupa ce le-am asezat in cruce luam capetele unui rulou si il ducem in partea opusa, apoi repetam aceeasi procedura pentru cel de-al doilea rulou si facem asa de cate doua ori. La sfarsit capetele se baga desedsubt si se aranjeaza sa aiba o forma rotunda.
Eu am facut de mai multe marimi incercand sa vad care e cea ideala.

Japonezele se aseaza in tava tapetata cu hartie si se lasa in tava inca 25 de minute. Se aprinde cuptorul la 170 grade Celsius si dupa ce au crescut se ung cu ou batut.
Tava se da la cuptor pentru cca.40-45 de minute. Daca observati ca ele se rumenesc prea repede puneti deasupra o hartie de copt.

Cand sunt coapte se scot pe un gatar sau planseta de lemn si se lasa sa se racoreasca.
Sunt tare frumusele atat ca aspect, dar mai ales bune la gust. Va las sa le descoperiti singuri.
Pentru un mic dejun reusit va recomand si painitele vieneze.
Spor la treaba!