M

Maritozzi-chifle dulci umplute cu frisca

Maritozzi sunt acele chifle italiene pufoase si dulci, umplute cu frisca bine batuta.

Se spune ca aceste chifle ar fi cel mai vechi desert italian si ca ar data din perioada antica. Inițial, maritozzi erau fara smantana, dar contineau  smochine si miere și erau pregătite de sotii pentru  soții lor ce munceau din greu. Treptat reteta a evoluat si a ramas printre preferatele italienilor. In Evul Mediu, acestea au fost singura excepție in timpul Postului Mare, cand toate celelalte dulciuri au fost interzise.
In linii mari acest desert are la baza un aluat de tip brioche, putin dulce si o textura aerata. Reteta este cu inspiratie de aici.
Aluatul presupune un timp mai lung de dospire, asa ca aveti rabdare, merita tot acest demers.

Pentru aceasta reteta am ales sa folosesc o faina Sapte Spice pentru prajituri. Sapte Spice este o companie româneasca de morarit ce aduce pe piata fainuri de foarte buna calitate.

Maritozzi

Preparare pas cu pas maritozzi


Ingrediente:

  • 425g faina Sapte Spice pentru prajituri
  • 125ml lapte
  • 1 ½  lingurita drojdie uscata
  • 75g zahar
  • 50ml ulei de masline
  • 2 oua
  • 1 lingura de miere
  • 1 lingurita extract de vanilie
  • coaja rasa de la o lamaie
  • coaja rasa de la o portocala

Ingrediente sirop:

  • 50g zahar
  • 50ml apa

Ingrediente umplutura:

  • 450g smantana fermentata 30% grasime
  • 50g zahar
  • 1 lingurita intaritor de frisca (doar daca este nevoie)

+ 1 ou pentru uns

+ 1 lingura zahar pudra pentru pudrat

Mod de preparare:
Intr-un bol cerneti faina. Dizolvati drojdia uscata cu laptele caldut si zaharul si turnati peste faina.

Adaugati ouale la temperatura camerei, coaja de lamaie, o lingura de miere de albine, vanilia si sarea.
Eu m-am folosit de un robot cu carlig pentru framantare. Dupa de ce s-au omogenizat ingredientele turnati si uleiul de masline si mai framantati minim 10 minute.

Intr-un vas uns cu ulei rasturnati aluatul, acoperiti vasul cu folie alimentara si lasati la dospit cca. 2 ore pana cand aluatul aproape ca se tripleaza. Temperatura de dospire ar trebui sa fie intre 20-24 grade Celsius.

Dupa dospire impartiti aluatul de maritozzi in 8 parti egale (cca.100g de aluat fiecare) si formati 8 bile de aluat, preferabil fara denivelari. Asta se poate obtine pliind margine in initerior modeland in palme partea de jos.

Maritozzi

Puneti aceste bile de aluat intr-o tava tapetata cu hartie de copt, acoperiti-le iar cu folie si lasati la dospit minim 30 de minute. Preferabil este undeva la 60 de minute.
Incalziti cuptorul la 180 grade Celsius, ungeti fiecare bila de aluat cu ou batut si coaceti-le cca 12-15 minute pana sunt coapte si aurii. In timpul asta pregatiti intr-o craticioara un sirop de zahar, adica fierbeti apa cu zaharul 1 minut.
Scoateti tava din cuptor, ungeti chiflele cu siropul de zahar si dati iar pentru 1-2 minute la cuptor.

Raciti maritozzi pe un gratar si abia cand sunt racite complet le puteti taia si umple.

Umplere:

Smantana rece se mixeaza cu zaharul pana se leaga bine si devine ferma. Ma refer la o smantana fermentata, nu din cea lichida. In caz de nevoie adaugati o lingurita intaritor de frisca. Puneti frisca intr-un pos.
Taiati fiecare chifla ca si cum ati face un hot dog. Chifla se taie pe jumatate, nu complet. De asemenea exista doua tipuri de taiaturi: ori e verticala, ori orizonatala usor inclinata.

maritozzo

Umpleti cu generozitate fiecare chifla, apoi cu o paleta de cofetarie nivelati crema. Daca doriti pudrati chiflele cu zahar pudra.

Asta e tot! Maritozzi mi-au facut ziua mai frumoasa, un desert incredibil de bun si pufos.
Pentru inspiratie va las si o varianta romaneasca de pampuste gourmet, un fel de gogosele de prin Bucovina.

Maritozzi
maritozzi

Spor la prajiturit!

CategoriesPlacinte

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *