cusma lui Guguta

Cusma lui Guguta este prima reteta postata din acest an. Imi statea gandul la ea de ceva vreme, dar nu am reusit sa ma mobilizez.

Iata ca sfarsitul de an mi-a adus timpul si starea necesara sa ma apuc de treaba.

Reteta cu tot cu povestea ei am gasit-o pe blogul Gustosel (sursa sigura pentru retete moldovenesti, care din pacate nu mai functioneaza). Eu am redus putin zaharul, in rest am respectat toti pasii. Este vorba de reteta originala a tortului si nu varianta cu clatite.

Trebuie sa stiti ca acest tort moldovenesc necesita putina migaleala si timp. Cam asa sta treaba cu deserturile spectaculoase.

Preparare pas cu pas tort Cusma lui Guguta

Ingrediente:

  • 200g unt
  • 150g smantana
  • 75g zahar
  • 50ml coniac sau votca
  • 1 lingurita bicarbonat de sodiu
  • 450g faina
  • 1 kg visine (proaspete, congelate sau conservate)
  • 1 kg smantana pentru frisca (peste 30%grasime)
  • 100g zahar
  • 1 plic intaritor frisca (optional si doar daca este necesar)
  • fulgi de ciocolata

Mod de preparare:

Primul pas este sa pregatim aluatul pentru Cusma lui Guguta.

Untul se mixeaza cu smantana, zaharul, coniacul si bicarbonatul de sodiu atat cat sa se incorporeze bine. Peste aceasta compozitie se adauga faina si se face un aluat ce musai trebuie sa stea la rece cateva ore.

Aluatul rece se imparte in 15 parti egale. Ca sa fie mai usor acesta se cantareste si cantitatea totala se imparte la 15.

Din cele 15 parti de aluat, prin rulare pe planseta vom face 15 rulouri.

Fiecare rulou se intinde cu sucitorul pentru a obtine niste fasii dreptunghiulare. Ale mele au avut lungimea tavii de aragaz, dar apoi am constatat ca le-am facut cam lungi. Nu am avut nici un platou in care sa incapa, asa ca am fost nevoita sa  montez tortul pe  o tava.

Pe fiecare fasie se aseaza visine pe mijloc. Daca folositi visine congelate ele trebuie decongelate in prealabil. Indiferent de ce tip de visine folositi ele trebuie bine scurse de zeama. In reteta originala se spune si de niste zahar presarat pe visine. Eu nu am adaugat zahar si mi s-a parut foarte bun asa.

Fiecare fasie cu visine se lipeste astfel incat sa obtinem un tub. In total vom avea 15 tuburi.

Tuburile se aseaza in tava tapetata cu hartie de copt, cu partea unde s-a facut lipitura in jos. Fiecare tub se va intepa cu o scobitoare, in mai multe locuri.

Tuburile se coc in cuptorul preincalzit la 180 grade Celsius, timp de 20-25 de minute.

Dupa coacere acestea se lasa la racit.

Crema:

Frisca se face prin metoda clasica. Smantana lichida pentru frisca (rece) se mixeaza pana ce incepe sa se ingroase putin. Apoi se adauga zaharul si se mixeaza pana la consistenta dorita. Daca frisca nu este suficient de tare puteti folosi un pliculet de intaritor de frisca.

De asemenea pentru frisca puteti folosi si o smantana fermentata dar sa aiba  un continut ridicat de grasime si sa nu fie prea acra.

Asamblarea tortului:

Pentru montare se foloseste un platou mai mare de forma dreptunghiulara. Pe platou se intinde putina frisca pentru a nu aluneca prajitura. Se aseaza cinci tuburi , unul langa altul. Se acopera cu frisca, apoi se aseaza patru tuburi si din nou frisca si apoi trei, doua si un tub.
Partea superioara a tortului se orneaza cu frisca si fulgi de ciocolata (sau ciocolata rasa).

cusma lui Guguta

Gata e Cusma lui Guguta, reteta originala !
Am muncit cam mult dar noaptea dintre ani merita un asemenea desert.
Cusma lui Guguta a iesit cam mare, de aceea va spun ca tuburile ar trebui sa fie ceva mai mici decat le-am facut eu.

O felie de tort a fost o portie cam generoasa .

cusma lui Guguta

Un alt tort moldovenesc ce merita testat este tortul Napoleon.

La multi ani! Sa aveti un an bun si sanatos.

CategoriesFără categorie
  1. blank
    aurelia says:

    buna, fata frumoasa, sa stii ca la print e dezastru, se invalmasesc randurile unele peste altele si a trebuit sa printez cu rabdare in 4 fragmente ca sa iau reteta intreaga.
    altfel, iti doresc la multi ani cu sanatate cu toata bucuria.
    aurelia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *