Sacher Tort sta de mult timp pe lista de asteptare.
Desi la prima vedere nu pare spectaculos decat prin ciocolata, mai are cateva atuuri : simplitatea lui dar si povestea din spate.
Tort Sacher este considerat unul dintre cele mai renumite torturi si are la baza o veche reteta datand din anul 1832, creata de Franz Sacher. Povestea spune ca reteta a fost ulterior modificata de membrii familiei si de asemenea, a fost motiv de disputa intre Hotel Sacher si Demel bakery, ambele atribuindu-si reteta originala.
Reteta este direct de la sursa, adica din Austria. Nu e un tort greu de facut, cere insa atentie si ingrediente de calitate, adica o ciocolata neagra buna, un unt cu peste 80% grasime si un gem de caise parfumat si facut in casa.
Pentru ultima cerinta m-au ajutat fetele de la “Doua Surori” deoarece eu nu am reusit vara trecuta sa fac gem de caise. Au fetele astea o dulceata de caise perfecta ca si textura, densitate si gust.
Sa trecem la treaba.
Ingrediente blat :
- 7 galbenusuri
- 150g unt (peste 80% grasime) moale
- 125g zahar pudra
- 200g ciocolata neagra (peste 70% cacao)
- 1 pachetel zahar vanilat
- 7 albusuri
- 125g zahar tos
- 150g faina
- un strop de sare
- 200g gem de caise
- hartie de copt
Ingrediente glazura:
- 200g ciocolata cu continut ridicat de cacao
- 250g zahar
- 160ml apa
Mod de preparare:
Se da drumul la cuptor pentru a-l incalzi la 180 grade Celsius.
Tapetam forma de tort cu hartie de copt. Folosim o forma de tort cu diametru de 24cm si fund detasabil.
Ciocolata se topeste la bain marie.
Untul se amesteca cu zaharul pudra si zaharul vanilat. Se adauga pe rand galbenusurile.
Albusurile se bat spuma cu zaharul tos si sarea.
Cicolata topita lent se amesteca impreuna cu untul si galbenusurile. Apoi se adauga faina si albusurile spuma. Acestea din urma se adauga alternativ si se incorporeaza usor cu miscari largi.
Compozitia obtinuta se toarna in tava si se da la cuptor pentru 50-60 de minute, la 180 de grade Celsius.
Cand este copt blatul se scoate din cuptor si se lasa putin la racorit. Se scoate apoi din tava si se aseaza invers, adica cu fundul in sus, asta pentru a obtine un blat neted. Partea superioara ce se umfla putin la copt se va aplatiza in cateva ore.
Atunci cand blatul este racit complet se taie in doua, pe orizontala.
Blatul 1 se unge cu jumatate din gemul de caise. Pe deasupra se aseaza blatul 2 si apoi se intinde restul de gem incluzand si marginile tortului.
Se pregateste glazura:
Intr-o craticioara cu fund dublu se pune zaharul si apa la foc mic. Se amesteca usor si se lasa sa dea cateva clocote. Craticioara se ia de pe foc, se lasa putin la racorit (sa nu fie foarte fierbinte). Se adauga ciocolata rupta bucatele si se amesteca pana se incorporeaza ingredientele si ciocolata s-a topit total.
Glazura se toarna usor in mijlocul tortului in fir continuu. Ne ajutam si de o paleta pentru partile laterale , daca este nevoie.
E preferabil de glazurat tortul pe un gratar. Mie mi-a venit idea cam tarziu, asa ca , ciocolata s-a adunat putin la baza.
Tortul se lasa la temperatura camerei pana ce glazura se intareste.
Tortul Sacher se serveste cu frisca neindulcita. Noi l-am servit simplu deoarece am uitat de acest aspect si copiii nu au mai avut rabdare.
Delicios e numele lui, blatul este dens si plin de ciocolata iar gemul de caise aduce o nota de prospetime. Daca ti se pare un tort fad, sa stii ca nu e asa.
Acum imi doresc sa ajung la Viena si sa gust un Sacher Torte original.
Spor la prajiturit!