In weekend, pentru ca a fost ziua mea, am facut tortul ciocolatos cu care ne imbiase Emily de Craciun http://emilyscupcakes.blogspot.com/2011/12/best-chocolate-cake-tort-ciocolata.html . Nu l-am putut tine ascuns ,asa ca l-am postat pe Facebook sa-l poata vedea mai multa lume. De acolo au generat intrebari de tot felul si rugamintea de a posta reteta asa cum am facut-o eu . Din pacate nu am facut fotografii decat cu produsul finit.
De la inceput va zic ca acest tort este cel mai ciocolatos si mai dulce tort . Eu zic ca ar trebui reduse cantitatile de zahar dar altadata, acum va prezint cantitatile asa cum le-am preluat de la Emily, inlocuind insa termenul de ”cup” cu gramaj pentru a simplifica procedura. Mai trebuie sa stiti ca din aceste cantitati iese un tort mare. Eu am copt intr-o forma cu diametrul de 26 cm si am obtinut trei foi . Din acestea am folosit doar doua foi (si bine am facut) deoarece partea superioara s-a deformat dar mai ales m-am temut ca nu-mi va ajunge crema pentru toate. Oricum a iesit super mare si este un tort numai bun cand ai invitati , sigur se vor satura toti.
Ingrediente blat:
– 300g zahar
– 425 g faina
– 50g cacao
– 3 oua
– sare+ 1 plic praf copt
– 100 ml ulei
– 200 ml lapte
– 150 ml cafea fierbinte
Ingrediente crema:
– 360g zahar
– 200 ml smantana dulce
– 240 g ciocolata neagra taiata bucati mici
– 240 g unt taiat bucatele
– Vanilie (de care aveti)
Sirop (am adaugat la reteta originala un sirop pentru insiropat blatul pentru ca mi s-a parut necesar)
– 4 linguri zahar
– 200 ml apa
– 100ml lichior de ciocolata
Mod de preparare:
Prima data amestecam ingredientele solide : faina, sarea, zaharul, cacao,praful de copt. Separat se bat ouale, apoi se adauga cate putin uleiul si laptele. Aceste ingrediente lichide se toarna peste cele solide amestecand bine pentru a se omogeniza. La sfarsit se toarna cafeaua fierbinte. Compozitia trebuie sa iasa ca o smantana . Daca vi se pare ca e prea densa mai adaugati putin lapte.
Intr-o forma de tort cu diametrul de 26 cm puneti blatul la copt in cuptorul preincalzit la 180 grade si coaceti cca 35-40 min. ( pentru siguranta faceti testul cu scobitoarea)
Pentru crema puneti smantana si zaharul intr-o oala cu fund dublu si o dati la foc mic mestecand continuu pana la fierbere. Cand s-a topit zaharul se ia de pe foc si se adauga ciocolata si untul mestecand pana se omogenizeaza toate ingredientele. Aceasta compozitie se da la rece si se mesteca din cand in cand.
Pentru sirop se caramelizeaza zaharul iar ulterior se toarna apa lasand sa se dizolve complet zaharul. Cand s-a racit se adauga lichiorul de ciocolata sau orice alt lichior ce va place.
Blatul racit se taie in doua sau trei foi care se vor insiropa putin si se vor umple cu crema atat in interior cat si partea superioara. Eu am facut tepisori ca si Emily, cu ajutorul unei palete de silicon.
Spor la prajiturit!!!