Pentru ziua mamei ce a fost in luna iulie am pregatit un tort cu ciocolata si visine si asta pentru ca asocierea de fata este iubita de multa lume, inclusiv de noi.
Ciocolata usor amaruie si visinele acrisoare se potrivesc perfect in deserturi de orice fel. Blaturile se pregatesc rapid si sunt usor umede in interior.
Singurul inconvenient al acestei retete este ca ai mai manca o felie dupa ce ii dai de gust.
Preparare pas cu pas tort cu ciocolata si visine
Ingrediente blat:
- 3 oua
- 150ml ulei
- 225ml sana (kefir, lapte batut)
- 175ml apa
- 125g zahar
- 350g faina
- 50g cacao
- 2 lingurite bicarbonat
- 1 strop sare
Ingrediente crema:
- 200g ciocolata peste 50% cacao
- 500g mascarpone
- 300g smantana pentru frisca (peste 30% grasime)
- 400g visine proaspete sau conservate
Decor:
- 80g ciocolata
- 25 grame unt
- Visine
Insiropare:
- sirop de visine diluat cu apa
- zeama de compot de visine
Mod de preparare:
Prima data pregatim cele trei blaturi cu un diametru de 24cm. pe care le vom coace separat.
Textura blaturilor este una usor umeda si moale, adica perfecta pentru un tort.
Se aprinde cuptorul la 170-180 grade si pregatim o tava de tort cu fund detasabil, tapetata cu hartie de copt.
Visinele proaspete sau congelate se lasa din timp intr-o sita la scurs pentru a elimina surplusul de zeama.
Ingredientele uscate, adica: faina, zaharul, cacaoa , bicarbonatul si sarea se amesteca impreuna. La fel procedam si cu ingredientele lichide. Ouale se bat usor cu un tel, se adauga uleiul cate putin, laptele batut si apoi apa fierbinte.
Amestecam ingredientele lichide cu cele solide. Compozitia obtinuta se imparte in trei parti egale si foile se coc pe rand in forme de tort cu fund detasabil cu diametrul de 24cm si tapetate cu hartie de copt, in cuptorul preincalzit.
Foile de tort se lasa la racorit pe gratare. De regula se fac cu o zi inainte de a fi umplute. Daca pregatim foile cu o zi inainte le invelim in folie alimentara dupa racire pentru a evita uscarea lor.
Pentru crema topim ciocolata la bain marie (baie de aburi), o racorim putin si apoi o mixam cu branza mascarpone.
Smantana pentru frisca se mixeaza pana devine ferma si apoi se amesteca cu crema de mascarpone. De regula orice smantana folosim pentru frisca ea trebuie sa fie rece si sa fi stat in prealabil cateva ore bune in frigider. Frisca se amesteca cu mascarponele cu ciocolata atat cat sa se incorporeze ingredientele (nu insistati cu mixerul ca se poate taia crema).
Asamblare tort
Asamblarea tortului este super simpla si se face in tava de tort in care am copt.
Foile de tort se insiropeaza putin cu ajutorul unei pensule de silicon.
Intre foi se distribuie crema de tort in mod egal astfel incat sa ramana crema si pentru exterior. Visinele se aseaza peste crema. Inainte de a ne ocupa de partea exterioara a tortului il lasam la rece vreo doua ore.
Inainte de a-l decora scoatem tortul cu ciocolata si visine din tava si il acoperim cu crema ce am pus-o deoparte.
Pentru decor ciocolata rupta in bucatele se topeste la bain marie impreuna cu untul (la baie de aburi), se amesteca usor cat sa se racoreasca apoi cu un pos (o punga alimentara mai ferma) se distribuie pe tort. Se adauga fructele si se pastreaza la frigider.
Din pacate nu am fotografii cu etapele de preparare, dar sper ca reteta sa va fie de ajutor.
Pentru inspiratie va las si reteta de Rulada cu mascarpone, ciocolata si visine.
Spor la prajiturit!
Un tort deosebit, ușor de preparat!
Blatul este excelent! Eu l-am incercat și cu zmeură 😉
Tare ma bucur, Magda! Te imbratisez!
Foarte bun doamna Dana, sarumana pentru reteta!
Sa fie cu folos! Ma bucur ca va place.