Ce poate fi mai bun pentru o cina decat o portie de paste cu sos de gorgonzola? Pastele au multi iubitori in lume, iar variantele de preparare sunt multiple. Recunosc ca mie imi plac mai mult pastele albe (cele cu sosuri pe baza de smantana si branzeturi) comparativ cu pastele rosii (cele cu sosuri pe baza de rosii).
Reteta mea este lejera, iar in 30 de minute maxim preparatul poate fi pe masa.
Preparare pas cu pas paste cu sos gorgonzola
Ingrediente pentru 2 persoane:
- 200g paste
- 150g branza gorgonzola
- 200g smantana fermentata sau de gatit
- 30g unt (peste 80% grasime)
- 2 linguri parmezan
- sare/piper
Mod de preparare:
Pentru fierberea pastelor vor folosi o cratita putin inalta. De regula pentru 100g paste se foloseste un litru de apa si sare suficienta pentru gust.
Eu am preferat de data asta niste tagliatelle deoarece acest gen de paste sunt perfecte pentru o reteta unde sosul trebuie pus in valoare.
Apa se pune la fiert cu sarea, iar in momentul in care fierbe se adauga pastele si se amesteca usor. Pastele se fierb fara a pune capacul deasupra si este musai amestecarea lor din cand in cand deoarece in caz contrar se vor lipi de oala. Pastele se fierb 8-10 minute, dar asta difera in functie de indicatiile de pe pachet.
Intr-o tigaie se pune untul si cand acesta incepe sa sfaraie usor se adauga branza gorgonzola. Focul va fi mereu mic si se amesteca usor pana ce branza s-a topit. Deasupra se toarna smantana si se amesteca pana la incorporarea ingredientelor. Reusita unui sos sta in calitatea smantanii. Eu am folosit o smantana de 32% grasime de la Mica Ferma din Flamanzi, o smantana ce are la baza laptele vacutelor Jersey.
Se mai adauga sare si piper dupa gust.
Pastele scurse de apa se pun in tigaia cu sos si se amesteca astfel incat acestea sa absoarba sosul. Daca vi se pare ca sosul e prea des se pot adauga cateva linguri din apa in care au fiert pastele.
Pastele cu sos gorgonzola se aseaza in farfurii (preferabil calde), se presara parmezn ras si se decoreaza cu frunze proaspete de busuioc.
Este o mancare simpla, rapida si gustoasa. Pentru alte retete de paste dati clic aici.
Spor la gatit!