Zacusca cu fasole boabe face parte din gama zacustilor pentru iarna si vreme de post. Fasolea aduce satietate in acest cumul de legume si este o combinatie potrivita pentru a potoli foamea.
Am observat ca exista retete in care boabele de fasole se paseaza, dar eu prefer varianta cu boabe intregi.
Ea se poate servi ca atare pe felii de paine, dar merge si incalzita si mancata ca o tocana.
Reteta mea este super simpla, legumele nu se coc in prealabil, iar rezultatul e unul delicios. Din aceasta compozitie mi-au iesit cca 12 borcane de dimensiune medie 300-400g.

Preparare pas cu pas zacusca cu fasole boabe
Ingrediente:
- 700g fasole boabe
- 2 kg ardei kapia sau gogosari
- 2 kg rosii (sau o sticla de 700ml rosii pasate)
- 700g ceapa
- 700g morcovi
- 250ml ulei
- 1-2 linguri sare grunjoasa
- piper dupa gust
- cimbru (busuioc)
- fulgi chili (pentru varianta picanta)
Mod de preparare:
Fasolea boabe se spala si se pune la inmuiat peste noapte. Dimineata se inlocuieste apa si se pune la fiert pana ce aceasta devine moale (nu flescaita). Eu fierb fasolea intr-o oala sub presiune si astfel procesul de fierbere este mult mai scurt.
Ceapa se curata, spala si se toaca marunt.
Morcovul curatat si spalat se da pe razatoare (sau varianta robot).
Ardeii kapia spalati si curatati de cotoare si nervuri se taie in bucati si apoi se paseaza cu ajutorul robotului de bucatarie. Preferabil ca acestia sa fie din cei mai carnosi si de culoare rosie.
Rosiile spalate se curata de cotoare, se taie bucati si se paseaza la robot. Si ele sunt de preferat sa fie bine coapte varianta cu coaja subtire.
Intr-un vas mare de tuci (sau inox) se pune uleiul si se porneste focul (mic spre mediu). Se pune ceapa tocata si se amesteca cu o lingura de lemn, in cateva minute se adauga morcovul si se amesteca.
Dupa ce acestea s-au inmuiat usor se toarna ardeii kapia si rosiile. Se pune si sarea, cimbrul sau busuiocul uscat.
Aceasta compozitie se fierbe cca o ora amestecand mereu. Trebuie sa scada zeama lasata (dar nu de tot) si legumele sa fie bine fierte.
Daca folositi rosii pasate la sticla (din magazin) le adaugati ceva mai tarziu.

Cat fierbe zacusca cu fasole boabe streilizat borcanele si capacele. Acestea bine spalate cu apa calda si detergent se pun in cuptor, la 130 grade Celsius pentru cca 10-15 minute.
La final se adauga fasolea fiarta si scursa de apa. Se amesteca compozitia si se mai da un clocot. De asemenea se verifica gustul si se mai adauga daca este necesar sare, piper sau fulgi de chili daca va place varianta mai picanta.

Sterilizarea borcanelor de zacusca
Zacusca se toarna fierbinte in borcanele fierbinti. Se insurubeaza bine capacele si borcanele vor merge iar la cuptor, la 120-125 grade pentru cca 30 de minute. Se inchide cuptorul si se lasa acolo pana se racesc.
Secretul conservelor pentru iarna sta foarte mult in sterilizarea corecta. Asa exista siguranta ca vor rezista fara probleme chiar si doi ani.

Borcanele de zacusca se eticheteaza si se pastreaza in locuri aerisite si racoroase.
Pe blog puteti gasi si alte retete de zacusca.
Spor la pregatit!