Pentru zile friguroase sau pentru o cina relaxanta va recomand reteta mac and cheese, adica macaroane cu branza la cuptor. Este acel gen de mancare ce aduce zambetul pe buze, acel comfort food de care cu totii avem nevoie.
Reteta e americana dupa cum ii spune si numele.
Eu asa am reusit sa imbin doua tipuri de paste din camara cu vreo trei tipuri de branza din frigider. Adica am pregatit o cina delicioasa si am combatut risipa alimentara.

Preparare pas cu pas mac and cheese
Ingrediente:
- 400g paste scurte melcisori/pene
- 350g branza : cheddar, mozzarella, gouda, gorgonzola, cascaval moale
- 50g faina
- 750ml pana la 1l lapte
- 50g unt
- sare/piper
- 1/2 lingurita nucsoara
- optional (in unele retete): paprika, mustar praf, usturoi
Mod de preparare:
Intr-o oala mai mare se pun 2-2,5 l apa si o lingura rasa de sare. In momentul in care apa incepe sa fiarba se pun pastele si se amesteca. Daca nu amestecati imediat ce ati pus pastele in apa, acestea se vor lipi de fundul oalei.
Pastele folosite pentru reteta de mac and cheese sunt de obicei paste scurte, melcisori, dar merg si pene. Eu am folosit din ambele pentru a face ordine in camara.
Pastele se fierb cu doua minute mai putin decat scrie la instructiuni.
In timp ce fierb pastele se aprinde cuptorul la 180-200g Celsius si se face sosul. Sosul e un Bechamel cu branzeturi. La branzeturi puteti folosi orice branza mai moale, chiar si cascaval daca nu aveti alte optiuni.
Intr-o tigaie inalta se pune untul. Cand acesta s-a topit si incepe sa sfaraie usor se pune faina si se amesteca rapid cu un tel. Dupa cateva miscari de amestecare se toarna usor laptele cald si se amesteca bine cu telul pana ce compozitia incepe sa clocoteasca si sa se ingroase. Totul se face la foc mic.
Eu am folosit vreo 800ml lapte, dar cred ca mergea si mai mult pentru ca pastele absorb mult. De aceea am pus in reteta pana la 1 l lapte.


La final se adauga sarea, nucsoara si 2/3 din branzeturile date pe razatoarea mare. Se amesteca totul si se opreste focul. Deasupra se pun pastele scurse de apa si se amesteca pentru omogenizare.


Se unge o tava de ceramica/yena cu unt si se toarna pastele amestecate cu sos. Deasupra se presara restul de branza si se da la cuptor pentru cca. 30 de minute sau cat sa se rumeneasca frumos deasupra.
Daca vor sta prea mult la cuptor pot deveni usor uscate.

Pastele cu branza la cuptor se servesc calde, ele trebuie sa fie usor cremoase in interior si cu o crusta rumenita la exterior.
Pentru inspiratie va las si reteta de paste cu sos gorgonzola
Spor la gatit!