Dintre toate ciorbele si borsurile de iarna recomand acest bors cu afumatura si cartofi care e preferatul meu. Este exact ce avem nevoie in zilele reci, adica are si proteine si vitamine, iar gustul de afumatura este absolut delicios.
In completarea gustului vine si smantana cu ardeiul iute.
Reteta e una clasica, iar daca vine vorba de afumatura o puteti alege dupa preferinte. Acest bors mi-a facut copilaria mai frumoasa, dearece pe vremea aia nu prea imi placeau borsurile/ciorbele.
Pentru inspiratie puteti arunca un ochi si la ciorba radauteana sau la ciorba de hribi usca
Preparare pas cu pas bors cu afumatura si cartofi
Ingrediente:
- Cca 1 kg coaste de porc afumate (sau alt gen de afumatura)
- 1-2 morcovi
- 3-4 cartofi mari
- 1/2 telina mica
- 1 ardei rosu
- 1 ceapa
- 500ml bors
- 1 legatura patrunjel
- 1 legatura leustean
- 1 ceasca suc de rosii (optional)
- Sare/piper
- 1 foaie dafin
- 1 crenguta cimbru
Mod de preparare:
De regula oasele afumate taiate se spala cu apa fierbinte pentru eliminarea impuritatilor de tot felul.
Acestea se pun la fiert in apa rece impreuna cu foaia de dafin, crenguta de cimbru si o ceapa curatata. Apa trebuie sa acopere bine oasele si cam de o palma deasupra.
Eu am folosit o oala sub presiune ca sa grabesc procesul de fierbere. Daca folositi o oala clasica timpul de fierbere va fi mai indelungat.
Oasele trebuie fierte pana ce carnea este moale. Daca este nevoie, atunci cand fierb oasele se inlatura spuma existenta. Asta e partea care dureaza cel mai mult.
Daca doriti puteti strecura aceasta fiertura pentru a fi mai limpede. Eu nu o strecor, imi place asa mai taraneasca.
Din acest moment se pun la fiert prima data radacinoasele taiate cubulete si se arunca ceapa ce a fiert impreuna cu oasele. Dupa cca. 15 minute se adauga cartofii taiati cuburi si ardeiul tocat marunt.
Atunci cand cartofii sunt fierti se toarna borsul si sucul de rosii. Se lasa la foc mic pana ce da cateva clocote. Se potriveste de sare daca este nevoie, dar tineti cont ca afumaturile uneori pot fi destul de sarate.
Se opreste focul, se adauga verdeturile tocate marunt si se acopera vasul lasand borsul la odihnit. Asta inseamna ca abia dupa 15-20 de minute puteti sa mancati.
Eu pun musai si smantana, dar de la un timp nu o mai adaug in oala. Fiecare isi pune cat vrea in farfurie. Musai sa fie o smantana buna de gatit sau o smantana fermentata cu 30% grasime.
Pofta buna!