Tortul “Nebunie in bucatarie” s-a nascut in vartejul pregatirilor pentru Noul An, adica din dorinta de a face ceva deosebit dar cu ceea ce exista prin frigider si mai ales intr-un ritm alert. Nu toate au iesit cum as fi vrut dar finalul a fost unul fericit si super bun!!!
Ingrediente foaie biscuiti:
– 100g biscuiti simpli sau digestivi
– 3 linguri nuca de cocos
– 2 linguri de zahar
– 75g de unt topit
Ingrediente foaie de pandispan:
– 3 oua
– 3 linguri cu varf de zahar
– 3 linguri faina
Ingrediente foaie bezea:
– 2 albusuri
– 125g zahar
– 2 linguri de nuca macinata
– cateva picaturi de zeama de lamaie
Umplutura:
– 4 linguri peltea de coacaze (sau altceva care sa fie acrisor)
– 200g visine conservate pt. iarna
– 400g smantana de calitate
– 200g de ciocolata cu continut ridicat de cacao
– 100g mascarpone
Decor:
– bomboane de ciocolata cu visine
– visine sau cirese confiate
Mod de preparare:
- Coacem foaia de pandispan intr-o forma de tort cu diametrul de 24cm. Ouale se mixeaza bine cu zaharul, se adauga faina cate putin mestecandu-se usor cu miscari ample de jos in sus. Foaia se coace la 180 de grade pana se rumeneste usor.
Facem foaia de bezea. Albusurile se bat cu zaharul tos ca pentru bezea, pana capata o consistenta pastoasa. Inainte de a fi gata se adauga cateva picaturi de zeama de lamaie. La final se pune nuca macinata.
Se coace intr-o forma tapetata cu hartie de copt la 150 de grade 10 -15 minute iar apoi la 130 de grade vreo 40-45 de minute. Este bine sa o lasati in cuptor pana se raceste.
3.Pentru foaia de biscuiti macinam biscuitii, adaugam zaharul, nuca de cocos si la sfarsit adaugam untul topit. Se amesteca bine si cu mana punem in forma de tort tapetata cu hartie de copt. Apasam bine cu mana compozitia si introducem tava la frigider pentru cel putin
4.Crema : Intr-o cratita cu fund dublu punem smantana la foc mic si o mestecam usor pana devine fierbinte, adaugam ciocolata rupta bucatele. Se amesteca pana ciocolata se topeste si compozitia s-a omogenizat. Compozitia formata se da la frigider pentru cateva ore bune.
Recomand ca acesta operatie sa se faca de cu seara, la fel ca si foile.
Dupa ce a stat la frigider compozitia se mixeaza si se adauga si mascarpone.
5. Asamblarea se face rapid.
Prima este foaia de biscuiti. Se aseaza pe un platou, se unge cu peltea si se adauga visinele.
Foaia de pandispan se taie in doua. O parte se aseaza peste visine. Peste foaia de pandispan se pune jumatate de crema si foaia de bezea (a mea a suferit un accident si am pus-o sub forma de bucati. Peste bezea vine cealalta foaie de pandispan. Deasupra urmeaza cealalta parte de crema si se distribuie uniform.
Tortul se decoreaza cu bomboane de ciocolata cu visine si fructe confiate.