Smantanel cu visine este un tort celebru si iubit in Republica Moldova. Acolo este numit mai mult Smantanel cu visina si se face cu tot felul de ocazii: Sarbatori, zile de nastere, nunti etc. Ma fascineaza multe retetele din zona asta, de aceea incerc sa le descopar si sa le impartasesc cu voi.

Asemanator multor torturi din Rep. Moldova si acesta are multe foi subtiri. Pana acum preferatul meu tot Napoleon ramane.
Reteta Smantanelului am luat-o de pe Grupul de Facebook Gustosel. La reteta preluata am scazut cantitatea de zahar si faina si am crescut putin cantitatea de smantana pentru frisca.

Din cantitatile pentru blat mi-au iesit 7 foi cu diametrul de 22 cm.

Ingrediente blat:

  • 200g smantana
  • 150g zahar
  • 400g faina
  • 1 lingurita rasa bicarbonat

Ingrediente umplutura:

  • 800-1000g smantana cu peste 30% grasime
  • 100g zahar
  • 250g visine de la borcan (proaspete)

Mod de preparare tort Smantanel cu visine:

Prepararea aluatului este foarte simpla si rapida. Smantana se amesteca cu bicarbonatul si zaharul cateva minute. Se adauga faina si se framanta cu mana pana ce aluatul se dezlipeste de pe mana, adica tot cateva minute.

Aluatul se acopera cu un servet si se lasa la rece 30 de minute. Pe o planseta se pune faina si se imparte aluatul in 6-8 bucati egale.
Fiecare bila de aluat se intinde foarte subtire si sub forma rotunda. Ca sa fie toate egale le puteti taia dupa forma unei farfurii. Aluatul se intinde cu faina din belsug.

 

Fiecare foaie se coace cca. 7 minute la 180 grade Celsius in cuptorul preincalzit, pe hartie de copt. Resturile ramase de la taierea foilor se coc la sfarsit si se folosesc la decorare.
Foile sunt fragile cand sunt calde, asa ca aveti grija la manevrare.

 

Umplutura se face la fel de repede. Smantana se mixeaza rece intr-un bol de inox, preferabil si el rece. Puteti folosi smantana pentru frisca dar si smantana fermentata, important este sa aiba peste 30 % grasime. Zaharul se adauga cate putin. Daca frisca nu iese suficient de ferma puteti adauga un pliculet de intaritor. De data asta, eu am folosit smantana fermentata, tocmai pentru a simti acel gust al torturilor din copilarie, atunci cand smantana pentru frisca nu exista.

 

 

Pe un platou intins se monteaza tortul. Asta inseamna o foaie de tort, frisca + visine, iar foaie…si tot asa pana este gata tortul. Dupa fiecare foaie de tort pusa, apasati usor pe ea. Deasupra, tortul Smantanel cu visine se imbraca in frisca si se decoreaza cu visine proaspete daca este sezon sau cu visine de la borcan. Bucatelele de foi coapte la sfarsit se faramiteaza si se folosesc la decor (optional).

 

 

Tortul se da la rece pentru cel putin 4-5 ore inainte de taiere. Deoarece foile sale  sunt crocante trebuie sa aiba sufiecient timp sa se inmoaie si feliile sa poata fi taiate cu usurinta.
Este delicios tortul asta. Gustul dulce acrisor se potriveste de minune cu frisca, iar in ansamblu nu este un tort dulce, dimpotriva este un desert potrivit pentru toate varstele.

 

 

Spor la prajiturit!

CategoriesFără categorie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *