T

Tort Medovik-reteta pas cu pas

Tare sunt bucuroasa ca am reusit in sfarsit sa fac reteta de tort Medovik. Imi doream de mult timp, dar nu reuseam sa ma moblizez.
Iata ca a venit momentul pentru un tort pe care vi-l recomand cu drag. Este un tort foarte popular in Rep. Moldova si pe buna dreptate.

Torturile moldovenesti celebre au la baza retete rusesti si majoritatea sunt compuse din multe foi subtiri, cu creme simple si fine. Reteta acestuia este cu inspiratie din grupul Gustosel, un grup de Facebook unde posteaza retete multe fete din Rep. Moldova.

Si pentru ca blogul a implinit 8 ani frumosi ma gandeam ca  merita sa-l sarbatoresc cu un tort pe masura.

Preparare pas cu pas- tort Medovik

Ingrediente foi tort Medovik:

  • 150g zahar
  • 100g unt (peste 80% grasime)
  • 2 oua
  • 50g  miere de albine
  • 1 lingurita bicarbonat de sodiu
  • 450g faina
  • 1 strop sare

Ingrediente crema:

  • 1 kg smantana pentru frisca (peste 30% grasime)
  • 100g zahar (sau mai mult daca va place mai dulce)

Decor:

  • fructe proaspete

Mod de preparare tort Medovik:

Pentru prepararea aluatului cantarim toate ingredientele pentru a le avea la indemana.

Intr-o cratita incapatoare punem untul, zaharul, mierea, ouale si un strop de sare. In acelasi timp pregatim o alta cratita in care punem 1/3 apa si o punem la foc mic, asta pentru ca vom amesteca ingredientele la bain marie.

In momentul in care apa incepe sa fiarba punem deasupra cratita cu ingrediente si amestecam cu un tel pana se topeste zaharul si se incorporeaza ingredientele. Asta dureaza cca. 4-5 minute.

Pentru un bain marie corect cratita in care sunt ingredientele nu trebuie sa atinga apa care fierbe.
Dupa ce s-a topit zaharul si untul se adauga bicarbonatul si se amesteca inca cateva minute pana ce compozitia si-a dublat volumul.

Urmeaza de incorporat faina in trei reprize. Aluatul se amesteca cu telul sau o lingura de lemn. S-ar putea ca la ultima repriza de faina sa nu-l puteti amesteca cu telul. Atunci rasturnati aluatul pe planseta de lucru si framantati aluatul cu mana.

Aluatul nu trebuie sa fie tare, ci usor moale. In momentul in care se va raci, el se va si intari.

Asa caldut impartim aluatul in parti egale si il acoperim cu un prosop pentru a nu se raci si a-l pastra elastic. Eu l-am impartit in 11 parti din care am facut 11 foi cu diametrul de 22-23 cm.

Coptul foilor se face rapid si fara intrerupere.

Incalzim cuptorul la 180 grade Celsius. Foaia de tort se intinde foarte subtire, direct pe foaia de copt. Dupa ce o intindem subtire si uniform, punem o farfurie desupra si decupam. Alegem farfuria in functie de marimea dorita.

Foaia de copt se aseaza in tava cu tot cu hartie si se da la copt. Foile se coc foarte repede, asa ca si noi trebuie sa lucram rapid. In cateva minute foaia se va coace si va capata culoarea caramelului.

Foile coapte se pun una peste alta. Partea asta cu intinsul si coptul foilor ia ceva timp, dar credeti-ma ca merita efortul.

Toate resturile ramase la decupat se coc la sfarsit. Ne vom folosi de ele la decorat.

Preparare crema

Crema pentru tortul Medovik se face foarte usor. Aici este vorba despre o frisca simpla. Asta inseamna ca mixam smantana pentru frisca impreuna cu zaharul. Daca smantana este de calitate si cu o grasime de peste 30% atunci frisca se va bate bine, fara a fi nevoie de intaritor.

Ar fi de adaugat ca se poate folosi si smantana fermentata (daca va place), dar tot cu grasime de peste 30%. De asemenea am observant ca exista retete unde nu se foloseste zahar pentru a indulci crema si lapte condensat, foarte popular in retetele de deserturi din Rep. Moldova.

Cum montam tortul Medovik

Montajul tortului necesita si el rabdare si atentie.
Incercam sa distribuim in mod egal frisca, dar sa tineti cont ca este nevoie si pentru exterior.

Dupa ce adaugati cate o foaie peste frisca apasati usor cu mana pentru a face priza si a evita formarea unei cocoase la sfarsit.

Tortul se decoreaza dupa bunul plac. Eu m-am folosit de afine proaspete, capsuni congelate dar si de resturile de aluat pe care le-am copt. O parte le-am sfaramat cu un sucitor si le-am presarat pe tort.

Ca sa fie bun de mancat si usor de taiat tortul trebuie sa stea cel putin 8 ore la rece.

Este absolut minunat si va recomand ca macar o data sa incercati reteta de tort Medovik. As putea manca aproape zilnic cate o feliuta. Este fin, delicat si delicios in acelasi timp.

Daca va plac torturile moldovenesti gasiti pe blog si reteta torturilor Napoleon , Kiev sau Smantanel cu visine.

Spor la prajiturit!

CategoriesFără categorie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *