Tortul Kiev era de mult timp pe lista mea de asteptare. Asta de cand am descoperit tortul Napoleon si am intrat pe teritoriul deserturilor slave. Cand am vazut asocierea de bezea, nuca, migdale, crema de unt…mi-am zis ca musai trebuie sa incerc.
Incercarea mea s-a dovedit a fi una foarte dulce, adica mult mai dulce decat mi-am inchipuit. Gustul e minunat dar recomand consumarea in feliute mici.
Pentru reteta tortului Kiev am apelat la un site ce reuneste multe retete internationale.
Ingrediente foi:
- 4 albusuri
- 240g zahar
- 3 linguri faina de migdale
- 50g nuci
Ingrediente crema:
- 4 galbenusuri
- 50g zahar
- 300g unt (preferabil de 80%grasime)
- 1 lingura ness (cacao)
Decor:
- 50g nuci
- 1 lingurita cacao (optional)
Mod de preparare foi:
Primul pas al tortului Kiev este coacerea foilor. Pentru asta trebuie sa facem o bezea.
Albusurile aflate la temperatura camerei se bat, la inceput simple apoi adaugand in ploaie zaharul , pana se obtine o bezea tare si sticloasa.
In aceasta bezea se introduc faina de migdale si nucile maruntite. Compozitia se amesteca usor , cu o paleta, prin miscari largi de sus in jos.
Din aceasta compozitie vom coace 3 foi de tort cu diametrul de 20 cm sau 2 foi cu diametrul de 24 cm.
Pe hartia de copt trasam cu creionul un cerc de dimensiunea dorita. Cu ajutorul unui pos sau cu o spatula punem bezeaua.
Foile se coc cca. 60 de minute, la inceput la 150 de grade Celsius timp de 20 de minute, apoi la 130 de grade. Dupa 60 de minute se opreste cuptorul dar lasam foile inauntru pana se racesc.
Mod de preparare crema:
Galbenusurile se bat impreuna cu zaharul la bain marie, timp de 10 minute din momentul in care incepe apa sa fiarba. Compozitia se va ingrosa si va avea consistenta unei smantani. Se lasa la racit dupa care se amesteca impreuna cu untul, mixat in prealabil si nesul.
Asamblare:
Se monteaza tortul in mod clasic : foaie , crema, foaie, crema, foaie, crema. Pe partea superioara , peste crema se adauga nuci taiate grosier. Pentru un gust bun recomand prajirea nucilor. Optional putem presara niste cacao cu ajutorul unei site, asta pentru o distributie uniforma.
Tortul Kiew se da la frigider pentru cateva ore.
Sper ca nu vi s-a parut prea complicat si sa aveti curajul sa incercati acest tort, asta daca va place bezeaua si deserturile dulci.
Spor la prajiturit!
Hulalala… Ce bine arata! Combinatia pare intr-adevar perfecta! Sa fii sanatoasa ca sa ne poti indulci multi ani si de acum inainte!
Te imbratisesc cu drag, din Bucovina!
Multumesc mult Alexandra!
E foarte bun si delicios, l-am facut de multe ori fara sa stiu ca se numeste Kiev, felicitari !!!
Merci de aprecieri!
E delicios.