T

Tort spumos cu mac

tort spumos cu mac2

 

Cred ca sunt aproape doi ani de cand mi-am propus sa fac tortul asta. De cum l-am vazut mi s-a pus pata pe el si uite ca a venit si ziua lui. Pur si simplu doar numele lui : tort spumos cu mac te duce cu gandul la ceva usor si fin. Reteta este dintr-o revista Ioana din 2007.

Nu e un tort sofisticat dar e unic prin simplitatea lui. Un blat aerat cu mac alaturi de frisca naturala cu putina scortisoara, ceva migdale sau nuci si tortul e gata.

Desi e indicat ca blatul sa fie facut cu o zi inainte eu am fortat nota si tortul a fost gata in 2 ore, asta si cu perioada de racire.

Ingrediente:

  • 6 oua +1 albus
  • 175g zahar
  • 90g unt
  • 150g faina
  • 1 lingurita praf de copt
  • 100g mac

Crema:

  • 700g smantana (grasime peste 30%)
  • 70g zahar
  • 1plic intaritor frisca (optional)
  • 1 lingurita scortisoara pudra
  • 100g migdale sau alune

tort spumos cu mac5

 

Mod de preparare:

Prima data se separa albusurile de galbenusuri.

Albusurile se bat spuma cu jumatate din cantitatea de zahar. Galbenusurile se bat cu cealalta jumatate de cantitate de zahar in bain marie, timp de cateva minute. Galbenusurile se bat intr-o cratita cu fundul dublu si atunci cand s-au ingrosat putin se ia cratita din baie marie . Deasupra galbenusurilor se cern faina , praful de copt si apoi untul topit caldut.

Se adauga 1/3 din albusul batut spuma si macul si se amesteca pana se incorporeaza bine. Se inglobeaza apoi si restul albusului.

tort spumos cu mac

 

Compozitia se aseaza intr-o forma de tort cu diametrul de 26 cm si se niveleaza. Se coace in cuptorul preincalzit la 180 de grade Celsius, circa 35 de minute. Cand este copt se desprinde blatul din forma si se rastoarna pe un gratar de bucatarie. Se lasa la racit minim 60 de minute.

Frisca se bate cu zaharul, scortisoara  si intaritorul de frisca (daca este cazul).

Migdalele se prajesc putin fara adaos de grasime.

tort spumos cu mac1

 

Blatul se taie in 3 foi. Foile se vor umple cu frisca. Nu uitati sa lasati frisca si pentru exterior. Dupa mine cred ca mergea mai multa frisca pentru ca nu prea mi-a ramas pentru margini.

Tortul se decoreaza cu putin mac si migdale prajite si tocate.

Tortul spumos cu mac se da la rece pentru cel putin 60 de minute.

tort spumos cu mac3

 

La servire veti avea surpriza unui tort fin si discret care merge foarte bine dupa o masa de sarbatoare.

Spor la prajiturit!

tort spumos cu mac4

CategoriesTorturi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *