Toamna cea darnica mi-a adus vinete albe si lucioase. Cand am vazut prima data vinete albe ma uitam cu asa interes la ele, precum probabil se uita africanii cand vad prima data un alb.
Desi vinete albe am tot vazut de cativa ani, acum e prima data cand le gatesc. La gust nu am identificat vreo deosebire dar in schimb culoarea finala e alta chiar si textura.
Am ales o varianta de salata cu susan si usturoi care s-a dovedit a fi o alegere buna.
Ingrediente:
- 3-4 vinete albe potrivite
- 2 linguri susan alb
- 2-3 catei de usturoi
- 100ml ulei vegetal
- sare
Mod de preparare:
Vinetele se coc, se curata si se lasa la scurs. Eu am copt pentru prima data vinete albe si nu au lasat deloc zeama. Nu stiu daca sunt asa de obicei dar stiu ca s-au copt parca ceva mai greu decat cele clasice.
Dupa cum se observa culoarea vinetelor albe coapte este mult mai deschisa. Bineinteles ca vinetele le tocam cu un tocator de lemn pentru vinete.
Susanul se rumeneste usor, fara ulei si la foc mic. Aici trebuie putina atentie deoarece daca ardem susanul riscam un gust amarui. Susanul rumenit se paseaza intr-un mojar.
Amestecam vinetele tocate cu susanul si usturoiul pasat, dupa care se adauga sarea si uleiul cate putin, pana la incorporarea totala.
Salata de vinete cu susan si usturoi este gata. Am putea spune ca salata asta e un baba ganoush (celebra salata de vinete libaneza) …putin altfel.
Cert e, ca e foarte gustoasa si merge de minune la gustarea de dupa amiaza sau ca aperitiv la orice masa.
Pofta buna!