O dimineata rece de toamna poate fi mai frumoasa si mai aromata cu niste cornuri pufoase cu rahat.
Cornurile astea pot fi si pe post de gustari la scoala sau serviciu si pot avea orice umplutura. Ar putea avea chiar o umplutura sarata si atunci reduceti aproape la zero zaharul din compozitie.
Aluatul este unul simplu si tare bun daca ai rabdare sa dospeasca binisor. Pentru inspiratie va las si reteta la niste cornuri cu mere si aluat danez.
Preparare pas cu pas cornuri pufoase cu rahat
Ingrediente:
- 600g faina
- 2 oua
- 250ml lapte
- 100g unt peste 80% grasime (untura)
- 25g drojdie
- 100g zahar
- 1 strop sare
- 1 lingurita coaja de lamaie (optional)
- 250g rahat
- 1 ou pentru uns
Mod de preparare:
Ca la toate aluaturile clasice cu dospire se urmeaza cativa pasi:
- drojdia se dizolva in putin lapte caldut
- faina se cerne
- zaharul se topeste in laptele cald pentru o mai buna incorporare
Peste faina cernuta se pun ouale usor batute, drojdia dizolvata si se incepe a turna laptele caldut . Se amesteca usor cu mana astfel incat sa se incorporeze ingredientele.
Urmeaza gasimea, aceasta poate fi unt (preferabil din cel cu grasime peste 80%, topit si racorit) sau untura (cu atat mai bine, dar sa fie moale) . Aceasta se incorporeaza in aluat si se framanta cca. 10 minute. Aluatul trebuie sa fie moale si usor elastic.
Aluatul format se presara cu putina faina, se acopera cu un servet si se la dospit pentru cca.45 de minute.
Dupa dospire aluatul se intinde pe planseta cu sucitorul si se taie sub forba de triunghiuri mai ascutite cu laturile de cca. 12-15cm. Cu cat triunghiul va fi mai lung, cu atat cornul va fi mai dolofan.
Pe latura mica a triunghiului se aseaza bucati de rahat. Dimensiunea acestora o alegeti in functie de preferinte.. Rularea cornului incepe de la baza spre varf. Nu uitati ca aceste cornuri le puteti umple cu orice alt tip de umplutura (magiun, ciocolata, mere, branza).
Intr-o tava tapetata cu hartie de copt de aseaza cornurile, cu putin spatiu intre ele.
Dospirea in tava si coacere
Dospirea in tava are si ea rolul ei, asa ca dupa formarea cornurilor le lasam la dospit in tava cca 20 de minute, apoi se ung cu ou batut.
Se aprinde cuptorul la 180 grade Celsius si abia cand cuptorul este fierbinte se pune tava in cuptor. Frumoasele cornuri pufoase cu rahat se coc cca 35-40 de minute.
Dupa coacere se scot pe un gratar de racire. Le puteti lasa asa sau da cu zahar pudra. Ce poate fi mai bun la micul dejun decat un corn proaspat si o cana de lapte?
Spor la prajiturit si nu uitati ca o casa in care sa gateste prinde viata !