D

Dulceata din conuri de brad

Dulceata din conuri de brad este in primul rand un experiment pe care m-am gandit sa-l fac public.

Auzisem si citisem cate ceva despre celebra dulceata din conuri de pin ce face parte din identitatea gastronomica a Georgiei. Asta m-a facut curioasa si apoi am inteles ca aceasta dulceata se regaseste in Rusia si estul Europei.

Foarte bune explicatii  si povesti bine documentate legate de subiect le gasiti pe acest site.

Aceasta dulceata are proprietati terapeutice asemeni siropului din muguri de brad fiind de folos in perioadele cu gripe/raceli, dar si pentru a innobila orice masa. De regula se consuma in cantitati mici nefiind recomandata copiilor mici.

Gustul e unul intens, ca si cum padurea s-ar fi adunat intr-o lingurita.

Mici sfaturi de inceput:

Conurile folosite pentru dulceata trebuie sa fie culese din zone nepoluate, la distanata de drumuri intens circulate. Ale mele sunt din Obcinele Bucovinei (dintr-o zona de unde abia daca ajung carutele sau poate cate un ATV).

conuri de brad

Recoltarea se face incepand din luna mai si pana in iunie (asta depinde si de zona). Eu le-am strans undeva la inceput de iunie (reteta am facut-o anul trecut, dar nu am reusit sa o public) si conurile erau deja putin trecute, dar am zis ca trebuie sa incerc.

Conurile trebuie sa fie mici si ferme. Pe unele site-uri am gasit ca dimensiunea ideala a conului nu ar trebui sa depaseasca 3cm, cu cat mai mici cu atat mai bune.

Dulceata din conuri de brad

Preparare pas cu pas dulceata din conuri de brad

Ingrediente:

  • 700g conuri
  • 1 kg zahar
  • 1 l apa

Mod de preparare:

Conurile se spala in doua ape si se scurg. Se pun in alta apa rece si se lasa cateva ore.
Intr-o oala de inox cu fund dublu se pune apa, zaharul si conurile dupa ce au stat in prealabil in apa.

Oala se pune la fiert la foc mare (nu chiar maxim). Se amesteca mereu pana ce incepe sa clocteasca. Lasati sa fiarba asa 15 minute apoi inchideti focul. Compozitia trebuie sa se raceasca.

Cand este complet rece dulceata se fierbe iar la foc potrivit cca.30 de minute. Siropul isi va modifica treptat culoarea pana ce va capata nuanta caramelului. Daca dupa aceste 30 de minute siropul nu este legat, se opreste focul si se continua fierberea dupa racirea completa. Cam asta e modalitatea de fierbere, adica in etape : fierbere si racire completa.

Dulceata din conuri de brad se pune rece in borcane bine spalate si uscate. Se eticheteaza si se pastreaza in camara/beci etc. Reteta a fost inspirata in mare parte dintr-o reteta georgiana.

Dulceata din conuri de brad

Ce probleme am intampinat eu:

  • Conurile erau usor trecute asa ca unele nu au fost masticabile dupa fierbere.
  • Am fiert putin cam mult si siropul a iesit destul de tare (recomand fierberea in etape mai scurte si testul cu picatura de sirop in apa rece).
Dulceata din conuri de brad

Sper ca am fost de folos . Pentru alte dulceturi ciudate sau clasice dati clic aici.
Spor la gatit si descoperit!

0/5 (0 Reviews)

CategoriesFacute in casa

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *