Dulceata de visine fara zahar este varianta de dulceata potrivita pentru copiii mici, dar si celor ce au renuntat la zahar sau doresc sa reduca cantitatea acestuia.
Recunosc ca mie imi plac dulceturile clasice. Am crescut cu ele si mereu am in casa dulceata facuta de mine sau mama.
Dulceata fara zahar se poate face in mai multe moduri: cu suc natural de mere, cu indulcitor, cu pectina.
Sucul natural de mere are si el in compozitie pectina naturala si asta ajuta la ingrosare si usoara gelifiere. Alte fructele bogate in pectina sunt coacaze, agrise, zmeura, afine .

Ce am facut eu aici este un experiment de care sunt destul de multumita. O reteta putin diferita, dar cu o culoare frumoasa a produsului final am vazut pe blogul Retetele mele dragi.
Preparare pas cu pas dulceata de visine fara zahar
Ingrediente:
- 1kg visine
- 600ml suc natural de mere
- 1 lingura zeama de lamaie
Mod de preparare:
Visinele se spala sub jet de apa, se strecoara si apoi se zvanta bine. Se curata de samburi si in urma acestei operatiuni vom ramane cu cca. 800-850g de visine.
Intr-o cratita de inox cu fund dublu se pune sucul de mere. Eu am folosit sucul din imagine pe care l-am gasit la Lidl. Puteti folosi si un suc de mere proaspat stors la storcator. Se lasa la foc mic pana ce a scazut mai bine de un sfect din cantitate. Se adauga visinile si se lasa tot la foc mic.

La un moment dat veti observa ca incepe sa faca o spuma albicioasa. Asa ceva este obisnuit la dulceturi. Spuma se strange usor cu o lingura. De regula prin aceasta spuma se elimina impuritatile. Daca nu o indepartam culoarea dulcetii va fi putin inestetica si exista riscul ca aceasta sa se zahariseasca.
Amestecam usor din cand in cand si bineinteles ca fierbem dulceata fara capac.

Cred ca am fiert cca. 45 de minute. Cam cu 10 minute inainte de a inchide focul punem zeama de lamaie.
Sa stiti ca siropul dulceturilor fara zahar este ceva mai subtire decat siropul clasic cu zahar.
De asemenea tineti cont ca atunci cand se raceste, dulceata de visine fara zahar va fi putin mai legata.
Cat timp fierbe dulceata spalam cateva borcane si le punem la sterilizat, la 120-130 grade Celsius vreo 10-15 minute.
De obicei nu sterilizez dulceata clasica, dar acum ma gandesc ca trebuie musai pentru ca astfel nu va rezista prea mult.
Dulceata se toarna fierbinte in borcane, se inchid bine si se baga in cuptor inca 15 minute la 130 grade Celsius. Se inchide cuptorul si se lasa borcanele pana la racirea acestora.
Nu uitati sa puneti etichete cu nume si data.

Am aflat ca multa lume congeleaza acest tip de dulceata in portii mici sau mai mari . Mie mi se pare putin ciudat, dar probabil este practic pentru cei ce s-au obisnuit asa.
Sa aveti spor!
Va las si reteta de conservare a visinelor pentru iarna, cu zahar de data asta.