Tarta cu crocanta cu ciocolata este rezultatul unei provocari, dar si a unei dorinte mai vechi.
Cei de la SanoVita mi-au trimis mai multe produse cu care a trebuit sa pregatesc un desert ce ar putea sa ma conecteze cu un prieten vechi. Eu m-am gandit la Moni, colega mea de banca timp de 10 ani. Din pacate Moni nu locuieste in Romania si nici nu are cont de Facebook sau Instagram. La ea acasa am mancat deseori prajituri minunate facute de mama ei, asa ca a venit si randul meu sa o servesc macar virtual cu o tarta delicioasa.
Pe langa produsele Sano Vita am primit si un blender de mana ErgoMixx marca Bosch ce are numeroase proprietati demne de luat in seama:
Proprietati ErgoMixx
- Design ergonomic și ușor de utilizat
- Pahar cu capac pentru cantități mici de ingrediente
- Extrem de puternic pentru rezultate rapide într-un timp scurt
- Consistența perfectă datorită celor 12 trepte de putere și a funcției Turbo
- Rezultate perfecte de pasare și mărunțire
- Păstrează alimentele proaspete mai mult timp
- Preparate variate, făcute în casă cu ajutorul accesoriilor incluse
- Caserolă și pungi pentru vidare incluse
Preparare pas cu pas tarta crocanta cu ciocolata
Ingrediente blat crocant pentru o tava cu diametrul de 24 cm:
- 75g fulgi de ovaz
- 50g zahar brun
- 125g faina
- 100g unt (peste 80% grasime)
- 1 galbenus
- 1 lingurita apa rece (doar daca este necesar)
- un strop sare
Ingrediente umplutura:
- 50g ciocolata (peste 50% cacao) +50g unt (peste 80% grasime)
- 300g smantana (peste 30% grasime) + 150g ciocolata (peste 50% cacao)
Ingrediente decor:
- migdale
- alune caju
- merisoare uscate
- seminte de floarea soarelui
- caise
Mod de preparare:
Pregatim toate ingredientele la indemana. Fulgii de ovaz se maruntesc putin, cam 50%. Pentru asta am folosit blenderul Bosch.
Teoretic blatul la tarte se pregateste cu unt rece, iar procedura presupune doua reprize de stat la rece, o data inainte de a fi pus in tava si una dupa.
De data asta am fentat putin procedura si cred ca mi-a iesit destul de bine.
Untul la temperatura camerei se amesteca cu zaharul brun, fulgii de ovaz, galbenusul si apoi faina. Daca vi se pare ca mai trebuie putin lichid adaugati apa rece. Sa nu va lasati pacaliti de faptul ca aluatul este molicel. Atunci cand untul se raceste el va deveni mai tare, adica exact cum trebuie.
Intr-o tava cu fund detasabil si diametru de 24 cm si putin unsa cu unt se distribuie aluatul ce se intinde cu mana in mod uniform. Aluatul se ridica bine si pe peretii tavii apasand cu grija la baza acesteia. Tava se da la congelator pentru 30 de minute (sau la frigider pentru cel putin o ora).
Se aprinde cuptorul la 175-180 grade Celsius.
Tava cu aluat crocant pentru tarta se acopera cu hartie de copt, iar deasupra se pune fasole (sau margelute speciale pentru copt). Asta ajuta ca aluatul sa se coaca uniform, sa nu se umfle si nici sa alunece de pe pereti.
Tava se da la cuptor. Dupa 15 minte se scoate hartia de copt cu fasole si se mai lasa la copt 15-20 de minute sau pana ce se rumeneste usor.
Dupa coacere tava se scoate din cuptor si se lasa pana ce se raceste complet deoarece este fragila. Cand scoateti tarta trebuie sa aveti rabdare sis a va folositi si de un cutit subtire daca nu iese cu usurinta.
Umplerea si decorare
- Prima data topim la bain marie (aburi) 50g ciocolata cu 50 g unt. Compozitia obtinuta o turnam in coaja de tarta si o distribuim uniform. Dam tarta la rece.
- Intr-o cratita de inox cu fund dublu punem smantana dam la foc mic pana se infierbanta (dar nu trebuie sa fiarba). Inchidem focul si adaugam 150g ciocolata rupta bucatele. Amestecam cu un tel pana ce ciocolata s-a topit si s-a format o compozitie omogena. Cratita se da la rece pentru cca 2-3 ore dupa care se mixeaza cateva minute. Atunci se va intari putin si va creste in volum. Crema se aseaza peste primul strat de ciocolata.
- Inainte de decorare tarta se portioneaza cu un cutit bine ascutit. Se vor obtine 8 felii generoase
- Fiecare felie se decoreaza individual. Eu am folosit: migdale, caju, seminte de dovleac, merisoare si caise proaspete. As fi folosit caise deshidratate, dar nu am avut. Migdalele, alune caju si semintele de dovleac le-am tras putin la tigaie (fara ulei) pentru un gust mai bun.
Tarta crocanta cu ciocolata este absolut delicioasa si e genul ala de desert de iti da energie si putere de face multe lucruri. Blatul usor crocant alaturi de crema fina si fructele uscate dau acel tot perfect.
Din gama tartelor asemanatoare va recomand si tarta cu ciocolata si chili.
Spor la prajiturit!