Deja stiti ca fiecare luna are si o provocare culinara internationala, asta datorita proiectului #TheFoodConnection ce a aparut la initiative fetelor de la Savori Urbane.
Gazda retetelor turcesti, ca despre ele este vorba acum , sunt doi oameni minunati de la Timisoara, adica Simplu si bun.
Recunosc, am intarziat cu reteta , nu ca nu as fi facut-o dar am avut o perioada foarte aglomerata.
Turcia este o tara pe care tare imi doresc sa o vizitez, mai ales din acest punct de vedere, adica culinar. Am auzit atat de multe despre mancarea din Turcia, am vazut poze si am enumerat condimente in gand…incat asta ma obliga cumva sa o vizitez negresit.
Pentru ca Adrian, sotul meu a locuit cateva luni in Turcia, reteta de azi, adica pizza turceasca (pide) este facuta de el, la fel si pozele. Eu doar confirm ca a fost foarte buna.
Ingrediente blat:
- 400g faina
- 25g drojdie
- 1 lingurita zahar
- 1 lingurita rasa sare
- 150 ml apa
- 3 linguri ulei
- 2 linguri iaurt
Ingrediente umplutura:
- 300g carne de vita tocata
- 2 linguri ulei
- 2 cepe
- 1 ardei gras
- 2 ardei iuti
- 2 rosii
- 1 legatura patrunjel
- 1 lingura chimen
- 1 lingurita piper rosu+verde
- sare
- 200g branza oaie
- Oua- optional (acestea se pun deasupra )
- Ketchup -optional
Mod de preparare:
Drojdia cu zaharul se dizolva in apa calduta. Acestea se toarna peste faina, impreuna cu sarea, iaurtul si uleiul si se framanta un aluat. Aluatul se lasa la crescut cam 30 de minute.
Condimentele sa prajesc putin in tigaie (fara ulei) doar cat sa-si potenteze aroma , dupa care cu ajutorul unui mojar le faramitam, nu neaparat foarte fin.
Legumele se taie cuburi .
Carnea se prajeste in cele doua linguri de ulei, apoi se adauga legumele, condimentele iar la sfarsit, cand compozitia este gata, patrunjelul verde. Carnea nu trebuie sa fie perfect facuta ci doar in proportie de 50-70 %.
Aluatul se intinde pe o planseta si se imparte in 2 bucati dreptunghiulare mai mari sau 4 mai mici. .
Umplutura se intinde peste aluat iar marginile acestuia se ruleaza usor astfel incat sa aiba forma unor barcute. Deasupra se presara branza de oaie.
Pizza turceasca se coace cca. 20 de minute la 220 grade Celsius. Inainte de a fi gata se sparge cate un ou in mijlocul fiecarei pizza.
Recunosc ca m-am cam indragostit de pizza asta , carnea de vita si condimentele dau un altfel de gust, ceva mai profund si diferit fata de pizza italiana.
Pana ajung eu in Turcia cu siguranta voi repeta aventura asta.
Pentru o reteta clasica de pizza prezentata de Jamie Oliver apasati aici.
e o nebunie lahmacun asta! e la fel de versatila ca si pizza italieneasca.
Da, cam asa.
Pizza asta o face doar Adrian :).
Am făcut-o azi, cea mai bună din toate câte am încercat.
Ma bucur sa aud!
Sper sa gasiti si alte retete potrivite gusturilor dvs.