A venit ziua ziua sa va prezint o reteta delicioasa de oua posate turcesti cu iaurt-Cilbir.
Recent am facut acest preparat pentru un eveniment ce a avut ca tema micul dejun si am zis ca e prea bun si trebuie sa-l las si pe blog. Ouale posate se regasesc in multe combinatii si sunt tare bune ( a se vedea si ouale Benedict), iar varianta cu iaurt si unt clarifiat este una castigatoare.
Eu inca nu am ajuns in Turcia, dar sper ca in viata asta sa ma bucur candva de bucataria turceasca chiar la mama ei.
Preparare pas cu pas oua posate turcesti cu iaurt-Cilbir
Ingrediente pentru 2 persoane:
- 2 oua
- 300g iaurt grecesc (sau un iaurt gras)
- 2 catei usturoi
- 2 linguri unt clarifiat
- sare/piper
- baby spanac
- 2 ridichi
- 1/3 lamaie
- 2 felii de paine
Mod de preparare:
Pentru a putea monta
preparatul trebuie sa ne asiguram ca avem toate la indemana.
As vrea sa
incep cu untul clarifiat. El se
gaseste de cumparat, dar il putem face si acasa. Acest unt are o culoare
inchisa si un gust fabulos, usor dulceag si aromat.
Il putem prepara la bain marie. Adica punem un vas cu apa la foc mic, iar
deasupra o alta cratita ce nu va atinge cu fundul apa din primul vas. Punem
untul cca 100g (unt cu grasime peste 80%) si amestecam usor. La un moment dat
untul va face o spuma ce trebuie inlaturata si va capata o culoare mai inchisa.
De asemenea la baza veti observa niste impuritati inchise la culoare. Pentru ca
e vorba de o cantitate mica de unt cca. 10 sunt suficiente pentru obtinerea
untului clarifiat. La final strecuram untul lichid printr-o sita deasa pentru a
elimina impuritatile.
Untul clarifiat(ghee) se pastreaza in borcan la frigider.
Legumele se
spala, se scurg bine si se pregateste o salata pe care o asezonam cu putina
sare, zeama de lamaie si un strop de ulei de masline. Puteti face o salata din
ce verdeturi va plac.
Pentru a
manca ouale calde pregatim farfuriile inainte. Asadar punem iaurtul grecesc in
care am amestecat usturoiul presat, alaturi salata din spanac si ridichi si
trecem la preparat ouale posate.
Posarea oualor
Posarea oualor nu este grea, dar necesita putin exercitiu. Intr-o cratita se pune cca 1 l apa, un strop de sare si o lingurita de otet si se pune la foc potrivit. Ouale le spargem si le punem in castronele mici. Cand apa incepe sa clocoteasca, dam focul mic si amestecam cu o lingura pentru a face un mic vartej in apa. In acel vartej dam drumul incet oului. Sa nu va sperie ca oul nu se coaguleaza perfect. O mica parte din albus se va pierde. In prima faza nu atingeti oul. Cand albusul a prins consistenta (dupa cca. 3 minute) oul se scoate cu o paleta cu gauri direct pe un servetel pentru a se scurge de apa. Usor il transferati pe farfurie.
Ultimile operatiuni: turnam usor cate o lingura de unt clarifiat de jur imprejurul iaurtului, desfacem putin oul cu un cutit, atat cat sa curga putin galbenus, presaram piper negru si punem cate o felie de paine buna alaturi (prajita sau nu).
Cred ca e un mic dejun absolut delicios. Se pot pune cate doua oua de persoana, asta depinde de ce mai contine micul dejun.
Pofta buna!