P

Pizza Basic – de la Jamie

Astazi am facut cea mai buna pizza, blatul a iesit asa cum trebuie, subtire si moale , cu marginile crocante. Treaba asta i se datoreaza lui Jamie si provocarii lui. Fundatia lui Jamie , impreuna cu acesta, lanseaza in fiecare luna niste provocari. Eu am aflat de ele prin ambasadorul Romaniei a acestei organizatii.http://www.facebook.com/FoodRevolutionRomania  De provocarea cu plantele aromatice am trecut cu bine si acum cred ca la fel.

Reteta originala o puteti gasi aici:http://www.jamieoliver.com/us/foundation/jamies-food-revolution/recipes/BASIC_PIZZA. Eu am tradus aici si am adaptat unitatile de masura englezesti:

Pentru aluat

–         4 ¼ căni făină  albă sau 2 ¼ căni de făină albă  si 2 căni făină gris

–         1 ¼ lingurita sare de mare fina , 7g drojdie uscată (1 plic mic)

–         1 lingură zahăr brun

–         1 ¾ căni de apă călduță

–         2 lingurite de ulei de măsline

 

Pentru sos clasic

–         un mic buchet de busuioc proaspat

–         1 ceapa galbena cuburi

–         2  căței de usturoi

–         1 ardei iute

–         1 lingura ulei de masline

–         500g rosii cubulete

–         sare

+ mozzarella

Ingredientele sunt simple si usor de gasit. Cu cat folosim ingrediente proaspete si de calitate cu atat reusita e mai mare. De regula legumele le cumpar din piata si evit supermarketurile. Imi place sa cumpar de la oameni simpli, producatori locali care din pacate sunt sufocati si izgoniti de comerciantii din piete. Asadar ceapa, rosiile si usturoiul le-am luat de la piata. Busuiocul si ardeiul iute au venit chiar din balconul meu iar mozzarella a fost inlocuita de o branza de capra facuta in casa.

Din ingredientele de mai sus facem aluatul, care se va framanta cam 15 min si se va lasa la crescut inca 40. Din aluatul acesta ies 8 pizza de dimensiunea unei farfurii intinse. Eu am facut 4 portii iar restul aluatului l-am pus la frigider(la sugestia lui Jamie).

Pentru sos calim 7 min. ceapa mestecand mereu, adaugam ardeiul iute si usturoiul, busuiocul si rosiile. Fierbem cam 15 min. la foc mediu. La final il mixam ca sa fie un sos fin. Sosul neintrebuintat se pune la congelator. Adica vom avea aluatul si sosul gata facute pentru o alta zi.

In cuptorul incalzit la 250grade punem pizza (aluat intins subtire, sos, mozzarella) pentru 10 min.

A iesit minunata. Ma bucur ca am facut aceasta reteta. Am mai dezlegat niste mistere legate de pizza.

Jamie Oliver te invit la masa!

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *