Prajitura cu mere de post, o reteta simpla si ca multe altele, le am de la o matusa draga din Bucovina. Acolo lumea posteste tot postul si de aceea au si multe retete care sa-i ajute.
In vremea in care nu exista internet si nici prea multe carti la indemana retetele circulau din vorba in vorba si se patrau pe foi de hartie sau caiete speciale.
Ceva simplu cu mere si rapid, asta e reteta de post de azi.
Preparare pas cu pas prajitura cu mere de post:
Ingrediente:
– 2 cani de mere rase (o cana de 250g)
– 2 cani faina
– 1 cana de zahar (merge si mai putin)
– 1/2 pachet de margarina ( sau 125g unt de cocos)
– 3 linguri ulei vegetal
– 2 linguri cacao
– un pumn de merisoare uscate
– 1 lingurita scortisoara macinata
– 1 lingurita de bicarbonat
Mod de preparare:
Merele rase se amesteca cu zaharul, margarina topita, uleiul, merisoarele, cacaoa, bicarbonatul stins cu lamaie sau otet, scortisoara, iar la final faina.
Aluatul obtinut se pune intr-o tava (ceva mai mica decat cea de la aragaz) tapetata cu hartie de copt.
Tava se da la copt intr-un cuptor preincalzit in prealabil la 180 de grade Celsius. Se coace circa 30 de minute si trebuie sa fie usor rumenita. In interior va fi usor umeda datorita merelor.
Prajitura cu mere de post se lasa in tava sa se racoreasca, iar apoi se pudreaza si se taie in patrate.
Este o prajitura foarte simpla, dar care poate suplini nevoia de dulce in timpul postului.
Spor la prajiturit!
Buna ziua
si mama facea asa dar nu stiu daca avea cacao se poate alt ceva in loc?
merci
Rica merge si fara!
prajitura de post cu mere e corect, doar toate fructele sint de post
Pare o prajitura foarte gustoasa. Va rog sa-mi spuneti cite grame e jumatate de packet de margarina.Eu nu locuiesc in Romania.Va multumesc calduros, Lony
Un pachet de de margarina are 250g. La reteta asta am folosit 125g .
Multumesc de comentariu. Am sa adaug acest detaliu si in reteta.
A iesit o prajitura perfecta! Multumesc Dana pentru reteta 🙂
Cu mult drag! Ma bucur mult ca ti-a placut.
Mie nu îmi prea iasa de obicei când încerc sa fac foi nu le pot întinde cât tava tot timpul îmi ies mai mici sau mi se rupe aluatul.
Nu va ies foile in general sau astea nu v-au iesit?
La foi trebuie putina rabdare, le intindeti usor direct pe foaia de copt.
Există posibitatea sa se scrie in paranteză nr de grame?
Nu inteleg la ce va referiti. Reteta este cu gramaj.