Prajitura cu mere caramelizate este o prajitura super buna din ingrediente de baza.
Anul asta merele au cazut intr-o veselie inainte de a fi culese, iar asta inseamna ca trebuie sa le folosim.

Am multe retete de prajituri cu mere pe blog si daca vreti sa consultati colectia dati clic aici.
Aceasta prajitura seamana cumva cu tortul cu mere, doar ca balatul e ceva mai dens (cu inspiratie din tarta cu iaurt si fructe). Puteti sa pregatiti acesta prajitura folosind un blat de pandispan.

Prajitura cu mere caramelizate

Preparare pas cu pas prajitura cu mere caramelizate


Ingrediente pentru o tava cu diametrul 26-28 cm:

  • 150g zahar
  • 5-6 mere
  • 25 g unt
  • 1 lingurita scortisoara

Ingrediente blat:

  • 3 oua
  • 75g zahar
  • 100g smantana sau iaurt grecesc
  • 50ml ulei floarea soarelui
  • 5g praf de copt (cca.1/2 pliculet)
  • 175g faina
  • 1 strop sare

Mod de preparare:

Merele spalate se curata de coaja, iar apoi se taie felii mai grosute. Puneti apoi zaharul la caramelizat intr-o cratita de inox cu fund dublu, la foc mic. Stati cu ochii pe el si zgaltaiti din cand in cand cratita.

Turnati apoi zaharul caramelizat in tava si miscati usor tava pentru a se intinde pe fundul ei. Daca cumva zaharul s-a intarit inainte de a se intinde perfect sa stiti ca nu e nici o problema pentru ca se va topi si uniformiza in contact cu merele.
Asezatii feliile de mar deasupra astfel incat sa fie dispuse concentric si frumos aliniate.

Presarati scortisoara si puneti cateva bucatele de unt printre mere.
Dati tava in cuptorul preincalzit la 180-190 grade pentru vreo 25 de minute sau pana cand mere s-au inmuiat usor, iar caramelul a devenit lichid.

Prajitura cu mere caramelizate


In timpul asta pregatim blatul. Ouale se mixeaza cu zaharul si un strop de sare, apoi se pune uleiul cate putin si se mixeaza in continuare.
Se adauga iaurtul sau smantana si se incorporeaza. La final se pune faina cu praful de copt  si amesteca cu miscari largi de jos in sus.
Cand merele s-au inmuiat se toarna compozitia pentru blat si se da la copt pentru inca vreo 25-30 de minute, la 180 grade Celsius.
Dupa coacere se lasa prajitura la racorit si abia apoi se transfera pe un platou, rasturnand prajitura astfel incat merele caramelizate sa vina deasupra.

Prajitura cu mere caramelizate
Prajitura cu mere

Se serveste simpla sau cu putina frisca sau iaurt grecesc, ba ar merge si cu niste inghetata de vanilie.

Are un gust intens de mar caramelizat. Se pastreaza la rece cu o folie alimentara deasupra pentru a nu se usca.

Spor pa prajiturit!

CategoriesPrajituri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *