Tarta cu visine, caise si iaurt este o reteta participanta la concursul “Retete curate de la omeni curati” desfasurat de Panifcom Iasi. Dupa cum am auntat zilele trecute pe Facebook, eu voi testa o parte dintre retetele trimise de catre participanti.
Va invit si pe voi sa participati pentru ca premiile sunt generoase si cu siguranta aveti in caietul de retete ceva bun din copilarie sau o reteta de suflet de la bunica.
Testarea incepe cu o reteta de sezon, simpla si absolut delicioasa. Teoretic aceasta s-ar numi prajitura, dar am pastrat titulatura atribuita de concurenta.
Preparare pas cu pas tarta cu visine, caise si iaurt
Ingrediente:
- 4 oua
- 150g zahar
- 250g iaurt
- 125ml ulei
- 300g faina
- 1 praf de copt
- 1 lingurita coja rasa de portocala
- 1 praf sare
- 500-600g visine si caise
Mod de preparare:
Fructele se spala si se scurg bine de apa apoi se zvanta in prosop de hartie. Scoateti samburii visineleor si taiati caisele in jumatati sau sferturi, in functie de dimensiunea acestora.
Aprindeti cuptorul la 180 grade si tapetati o tava inalta cu hartie de copt. Tava folosita la aceasta reteta are 30/35 cm .
Cantariti apoi restul ingredientelor in boluri mici pentru a va fi mai usor atunci cand trebuie sa le incorporati.
Albusurile se mixeaza cu jumatate din catitatea de zahar si un strop de sare pana ce compozitia devine ferma.
Galbenusurile se mixeaza cu zaharul ramas pana se albeste, apoi se incorporeaza uleiul mixand usor. Compozitia va arata asemanator cu o maioneaza.
Peste aceasta turnati iaurtul (eu am folosit grecesc) si o lingurita de coaja rasa de portocala. Dupa omogenizare puneti albusul batul spuma si cu o spatula incorporati-l cu miscari largi de jos in sus.
La final adaugati faina si praful de copt . Acestea se adauga in trei reprize (preferabil trecute printr-o sita). Si aici miscarile de incorporare sunt de jos in sus.
Aluatul se toarna in tava, se niveleaza si apoi se aseaza fructele dupa inspiratie. Asociereea visine cu caise este perfecta.
Coacere tarta cu visine
Tarta cu visine, caise si iaurt se coace cca. 40 de minute, in cuptorul preincalzit la 180 de grade Celsius.
Dupa coacere se lasa la racit, se pudreaza cu zahar si se portioneaza.
Este absolute delicioasa, dulce, parfumata si acrisoara in acelasi timp. Unde mai pui ca si textura este super faina.
Asadar ma declar super multumita de reteta si pentru inspiratie va las si o reteta de malai cu visine (de la mine din Bucovina).
Spor la prajiturit!