tarta tatin cu caise4

Tarta Tatin cu caise este desertul rapid de vara ce ne poate bucura de multe ori. Aceasta tarta de origine franceza aparuta dintr-o greseala in bucataria  hotelului Tatin din Lamotte-Beuvron -Franța a avut ca ingredient principal marul.

Ulterior, marul a fost inlocuit cu piersici, pere, visine etc. Parca tot cu mere se potriveste cel mai bine deoarece marul absoarbe foarte bine caramelul format si gustul e inconfundabil.

Ca sa profitam de fructele de sezon si varianta cu caise e minunata si foarte rapida, mai ales daca alegem sa folosim foietaj gata cumparat. Stiu ca cel facut in casa este mult mai bun dar pe caldura asta prefram sa stam mai putin prin bucatarie.

Ingrediente:

  • 6oog caise
  • 120g unt
  • 120g zahar
  • 1 foaie aluat foietaj

Mod de preparae:

Caisele se spala, se zvanta si se taie in doua eliminand samburii.

Foietajul se taie in forma rotunda, dupa marimea tavii pe care o veti folosi.

De fapt am folosit o cratita pentru ca am facut in ea atat caramelizarea cat si coacerea.

Asadar,  in cratita se pune untul pe toata suprafata si apoi se presara zaharul. Se aseaza caisele, preferabil cele mai mari deoarece vor scadea la tratarea termica.

 

tarta tatin cu caise

 

Deasupra se aseaza foietajul si se inteapa cu o furculita.

Pornim cuptorul la 200 de grade Celsius.

Punem cratita pregatita pe aragaz la foc mediu. In scurt timp veti observa ca untul impreuna cu zaharul  se vor carameliza. Pe margini va aparea o spuma cu bulbuci, asa ca nu va speriati. Lasam cam zece minute cratita pe foc apoi o introducem in cuptorul fierbinte.

 

tarta tatin cu caise2

 

In momentul in care aluatul de deasupra a crescut usor si este rumenit inseamna ca tarta Tatin cu caise este gata. Scoatem tava din cuptor si lasam sa se raceasca.

Nu facem tranferul tartei pe platou decat atunci cand tarta s-a racorit bine. Se poate intampla ca fructele sa o ia din loc daca sunt fierbinti. Transferul se face dintr-o miscare. Punem un platou intins si suficient de mare deasupra si intoarcem dintr-o data tava.

 

tarta tatin cu caise5

 

Tarta Tatin cu caise e parfumata si delicioasa. Untul si caramelul  fac umplutura catifelata si in contrast cu blatul usor crocant rezulta un desert de vara cu caise delicios.

Va recomand si tarta Tatin cu mere pe care noi o adoram si o facem foarte des iarna.

Spor la prajiturit!

tarta tatin cu caise1

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *