Sezonul caiselor este pe sfarsite drept pentru care am mai facut un desert delicios, adica galette (tarta) cu caise, dar si inca o tura de dulceata.
Galette este o tarta rustica, nepretentioasa si foarte buna. Orice aluat de tarta si cateva fructe zemoase se pot transforma in desertul zilei.
Aceasta tarta contine foarte putin zahar si finalul este un pic acrisor. Daca doriti un gust mai dulce puteti mari cantitatea de zahar.
Ingrediente aluat:
- 150g unt rece
- 1 ou
- 50g zahar
- 225 g faina
- 1 strop sare
Ingrediente umplutura:
- 10-12 caise coapte
- 1-2 linguri zahar brun
- 2 linguri fulgi de migdale
- 1 ou pt. uns
Mod de preparare galette (tarta) cu caise:
Untul rece taiat bucatele se amesteca cu oul batut cu furculita , zaharul, sarea si faina. Se face o minge din aluat si se da la rece pentru cel putin 30 de minute. Preferabil ar fi sa o inveliti intr-o folie pentru a nu se usca.
Caisele se spala sub jet de apa, se sterg si se taie in sferturi daca sunt mai mari sau in jumatati daca sunt mici.
Pregatim o tava cu hartie de copt si pornim cuptorul la 180-190 grade Celsius.Pe o planseta presarata cu faina intindem aluatul astfel incat sa aiba o forma rotunda, dar nu neaparat regulate.
Caisele se aseaza circular lasand libera o margine de cca 2,5 cm. Marginea se ridica si din cand in cand se pliaza usor.
Aceasta margine se unge cu ou batut si se presara cu fulgi de migdale si putin zahar brun. Restul zaharului se presara peste caise.
Eu am adaugat si cateva afine pentru un contrast placut ochiului.
Punem tarta in tava si o dam la cuptor pentru cca. 40 de minute. Fructele trebuie sa se inmoaie, iar marginea sa fie usor rumenita.
Dupa coacere se lasa la racorit si apoi se transfera pe un platou sau un fund de lemn. Se taie felii si se serveste simpla, cu putina inghetata alaturi sau chiar o lingura de sirop de fructe daca va place varianta mai dulce.
Spor la prajiturit aceasta galette (tarta) cu caise!
Daca doriti o combinatie caise+piersici va recomand reteta Alinei de la Ciocolata si Vanilie.
Nu functioneaza butonul pt reviews. Vroiam sa dau 5 stele acestei retete,am folosit-o de cateva ori si imi iese buna
Ma bucur ca iti place reteta asta! Si eu o fac destul de des vara.
La mine vad ca functioneaza butonul pentru reviews.