E vara si avem nevoie de mancaruri mai simple si plin de gust, asa ca o cina cu o felie din tarta sarata cu rosii cherry si branza ar fi perfecta.
Tartele sarate se pot face in diverse combinatii de legume, branzeturi si chiar carne/ton. Pentru inspiratie puteti arunca o privire la categoria tarte de pe blog. De-a lungul timpului am facut numeroase tarte atat sarate, cat si dulci.
Tarta sarata (numita si quiche) are avantajul ca poate fi prezenta pe masa la orice ora a zilei sau poate fi pusa la pachetel.
De data asta rosiile cherry multicolore si branza de capra cu trufe sunt cele care vor da gustul ala nemaipomenit.
Ingrediente blat pentru o tava cu diametrul de cca.20- 22cm:
- 100g unt rece
- 1 ou
- 1/2 lingurita sare
- 150g faina
Ingrediente umplutura:
- 250 ml smantana
- 2 oua
- 150g branza vaci
- 100g branza de capra
- 10 rosii cherry colorate
- 3-4 crengute de busuioc proaspat
- 1/2 lingurita sare
- 1/2 lingurita turmeric
Mod de preparare tarta sarata cu rosii cherry si branza:
Aluatul de tarta sarata este unul simplu si pe asta il fac mereu, doar umpluturile difera. Uneori la blat mai adaug anumite condimente care pot aduce mici plusuri de gust.
Untul rece taiat bucatele se amesteca rapid cu oul batut inainte, sarea si apoi faina. Aluatul se modeleaza sub forma unei bile, se acopera cu o folie si se da la rece pentru 30-45 de minute. Eu de multe ori fac aluatul seara si il las in frigider pana a doua zi.
Aprindem cuptorul la 190 grade Celsius.
Intindem aluatul cu un sucitor pe un blat presarat cu faina. Daca aluatul a stat mai mult la rece acesta poate fi foarte tare, atunci il lasam putin la temperatura camerei inainte de a-l modela. Aluatul intins trebuie sa fie putin mai mare decat diametrul tavii.
Eu folosesc o tava cu fund detasabil pentru ca e mai simplu atunci cand tarta trebuie scoasa din tava. Punem aluatul in tava si il asezam astfel incat sa cuprinda toata tava si se inlatura marginile ce raman peste tava. Facem cateva intepaturi cu furculita in aluat. Dam tava la rece.
In timpul asta pregatim umplutura. Ouale se mixeaza putin si apoi se amesteca cu smantana, branza de vaci, sarea si busuiocul tocat marunt. Pentru putina culoare eu am pus si niste turmeric.
Umplutura se toarna peste blat. Deasupra se aseaza branza de capra rupta in bucati, rosiile cherry taiate in jumatati si cateva frunze de busuioc. Eu am folosit niste branza de capra cu trufe de la LaColline si asta a facut din tarta mea una speciala.
Tarta sarata cu rosii cherry si branza se coace cca. 40 de minute la 190 grade.
Cand este gata se scoate din cuptor si se lasa sa se raceasca putin si abia apoi se scoate din tava. Ea poate fi servita simpla sau cu o salata alaturi. Merge perfect si un pahar de vin alaturi, iar pentru copii un pahar de iaurt.
A iesit super buna, cum de altfel ies toate tartele.
Sa aveti spor!
Bună, Dana! Cu ce as putea înlocui branza de vaci, dacă nu am la îndemână? Mulțumesc!
Buna!
Poti inlocui cu orice alta branza moale pe care o ai la indemana.
Spor si un An Nou minunat!
Un An Nou minunat și ție! 🤗