Tarta Tatin cu mirodenii m-a cucerit de-a dreptul! Totul a pornit de la Matt Tebbutt, bucatar englez plin de farmec si pasiune pentru ceea ce face.
Intr-o zi Matt Tebbutt a facut in direct tarta Tatin cu mirodenii, reteta originala! Ce sa va zic : simpla dar eleganta, plina de mireasme si mister, un desert ce surprinde !
Ingrediente:
– 6-7 mere (nu din cele fainoase), depinde si de marimea tavii
– 1 pastaie vanilie
– 2 stelute anason
– 4 cuisoare
– 150 g unt
– 150 g zahar
– 1 foaie foietaj
Mod de preparare:
Am sa redau prepararea pe baza pasilor prezentati de Matt Tebbutt:
– alegem o tava rotunda sau cratita, dar cu marginile mai inalte.
– tapetam tava cu unt
– punem zaharul si condimentele
– adaugam merele cojite si taiate bucati
– deasupra merelor punem foaia de foietaj, putin intinsa cu sucitorul si taiata in forma rotunda (cu ajutorul unei farfurii)
– aluatul se gaureste cu varful unui cutit (sa poata iesi aburul)
Dupa ce am pregatit tava dam drumul la cuptor la 200 de grade Celsius. Cat timp se incalzeste cuptorul aprindem aragazul la foc mediu si punem tava la foc. In timpul cat sta tava la foc zaharul se va carameliza. Din cand in cand scuturam tava. Vom observa cum continutul de unt si zahar face bulbuci si isi schimba culoarea.
Cand culoarea a devenit usor caramizie punem tigaia in cuptor. Va sta acolo vreo 20 de minute, pana cand aluatul se rumeneste usor.
Scoatem tava din cuptor si o lasam linistita vreo 10 minute. Cu grija o rasturnam intr-un platou suficient de mare, astfel incat, sa nu se piarda minunea de sirop formata.
Tarta o servim calduta sau chiar rece…asta daca mai ramane.
Merci Matt Tebbutt!
Spor la prajiturit !