Un pui intreg la cuptor poate fi vedeta mesei si deliciul celor care se infrupta din el. Puiul nostru nu e unul banal ci e un pui innobilat cu salvie, unt si lamaie.
Este sezon de salvie si v-o recomand cu drag. Eu o ador mai ales in combinatia data, dar si varianta de salvie pane m-a cucerit. Aceasta asociere a salviei cu unt si lamaie este perfecta si are ca rezultat final o bucurie a gustului si disparitia mancarii din tava.
Cand m-am vazut cu un manunchi generos de salvie din gradina Simonei exact la puiul asta mi-a stat gandul.
Recunosc inspiratia este si de la Jamie Oliver care foloseste mult salvia in bucatarie. Puteti incerca si vestitul pui cu lapte si salvie.
Ingrediente:
- 1 pui intreg (1-1,5 kg)
- 100g unt
- 1 lamaie
- 1 legatura salvie
- sare grunjoasa, piper
- 2 linguri ulei
Mod de preparare:
Puiul se spala bine si se tamponeaza cu servete de hartie apoi se freaca cu sare grunjoasa si piper.
Se ia puiul si se se baga usor mana pe sub pielea acestuia desprinzand-o usor de carne. Operatiunea asta se face pe ambele parti si in zona pulpelor.
Pe sub piele se baga bucatele de unt si frunze de salvie.
In interiorul puiului punem jumatate de lamaie taiata in bucati si cateva crengute de salvie.
Punem puiul intr-un vas de yena si adaugam jumatatea de lamaie ramasa taiata in bucati , dar si cateva crengute de salvie. Stropim puiul cu foarte putin ulei.
Tava se da la cuptor pentru cca. 60 de minute la 190-200 grade Celsius.
Puiul este gata atunci cand este usor rumenit dar si fraged in interior.
Puiul cu salvie unt si lamaie este atat de bun, atat de potrivit pentru mesele de familie incat sper ca aceasta bucurie culinara sa va inspire si pe voi.
Daca nu reusiti sa consumati puiul la prima servire , sa stiti ca se poate folosi si rece la sendvisuri pentru serviciu sau gustari.
Sa aveti pofta!