G

Gogosari in sos de mustar dulce acrisor

Una dintre cele mai indragite conserve pentru iarna este cea de gogosari in sos de mustar dulce acrisor. Este o reteta deja cunoscuta de multa lume si e perfecta atat langa o friptura, cat si langa o mancare de post.

In comparatie cu gogosarii simpli in otet acestia parca aluneca mai bine pe gat si au o savoare aparte.

gogosari in sos de mustar

Sper sa va placa si promit ca voi cauta si reteta de zacusca cu mustar pe care o faceam cu multi, multi ani in urma.

Preparare pas cu pas gogosari in sos de mustar dulce acrisor

Ingrediente:

  • 2kg gogosari
  • 200g otet de vin de 9 grade
  • 200g ulei
  • 200g zahar
  • 200g mustar
  • 1 lingura sare (preferabil neiodata)
  • 1 lingurita piper boabe
  • 2-3 foi de dafin
  • cateva boabe ienibahar
  • cateva bucati de hrean (optional)
  • 1 lingura boabe de mustar

Mod de preparare:

Gogosarii trebuie sa fie carnosi, proaspeti si fara urme de lovire sau inmuiere. Acestia se spala sub jet de apa, se scurg bine si se taie fasii indepartandu-se semintele si nervurile

Borcanele si capacele se spala cu apa si detergent apoi se pun in cuptor, la 130 grade Celsius pentru cca.10-15 minute pentru sterilizare.

Intr-o cratita mai mare se pun ingredientele pentru sos: mustar, otet, ulei, zahar, sare, piper, foi de dafin, ienibahar. Mustarul pentru sos poate fi din orice gama. Eu am folosit doua tipuri de mustar: unul clasic si unul cu hrean. Cratita se pune la foc mic si se amesteca cu o paleta de lemn.

Desi initial pare ca ingredientele nu se accepta unele pe altele, in final vor forma un sos bine definit. Lasam sa fiarba 2-3 minute si apoi adaugam gogosarii taiati felii.

gogosari in sos de mustar

Lasam la foc mic si amestecam usor din cand in cand astfel incat toti gogosarii sa fie cuprinsi de sos. Acoperim partial oala si lasam la fiert cca 10 minute sau cat gogosarii sa se inmoaie usor, dar sa-si pastreze cat de cat textura crocanta.

Aceasta compozitie se toarna fierbinte in borcanele fierbinti.

In fiecare borcan eu pun la fund cate o bucata de hrean. Pe langa ca da un gust bun, hreanul are si rol de conservare. Se aseaza gogosarii astfel incat sa incapa mai multi, dar nu extrem de inghesuiti. Desupra se presara boabe de mustar si se inchide strans borcanul.

Toate borcanele se acopera cu mai multe straturi de prosoape (patura) astfel incat sa se pastreze cat mai mult temperatura ridicata. Se lasa asa pana la racire.

Verificare si pastrare

La final se eticheteaza si se duc in camara/beci/balcon. Verificati atunci daca toate borcanele s-au vidat corespunzator. Daca vreun capac nu este intins perfect si face zgomot daca il apasati cu degetul inseamna ca el trebuie consumat si nu va rezista peste iarna.

gogosari in sos de mustar

Acesti minunati gogosari in sos de mustar  vor da savoare multor mancaruri in timpul iernii. Pentru savoare si gust va las si reteta gogosarilor umpluti cu struguri si conopida.

Spor la bucatarit!

CategoriesFacute in casa

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *