T

Tort Spartak cu crema de cafea si ciocolata

Tort Spartak cu crema de cafea si ciocolata, adica unul dintre cele mai muncite torturi ale mele.

Tortul Spartak vine tot pe filiera ruseasca prin intermediul prietenilor din Rep.Moldova. Asta inseamna ca e un tort cu multe, multe foi subtiri, absolut delicios. Pentru cunoastere si inspiratie va invit sa aruncati un ochi si la alte torturi de acest gen: Medovik, Napoleon, Smantanel cu visine.

De data asta m-am abatut putin de la reteta clasica (doar la crema) pentru ca cei de la Gano Cafea mi-au aruncat mingea la fileu si mi-au lansat invitatia pentru un desert cu cafea. Toate s-au aranjat foarte bine in final si tortul a iesit minunat, atat vizual, dar si la gust.

Tort Spartak

Pentru cei ce nu stiu, cafeaua cu ganoderma este o cafea imbogatita cu  Ganoderma lucidum (Ganoderma rosie), numita si ,, Regele Plantelor”. Aceasta este o ciuperca folosita de vreme indelungata in medicina traditionala chinezeasca, devenita simbol al vitalitatii si longevitatii. Cafeaua cu pricina are multe beneficii, dar nu uitati ca moderatia e sfanta. Si tortul tot cu feliuta se consuma, ca apoi avem batai de cap cu cantarul.

Reteta foilor este preluata din grupul de Facebook Gustosel, un grup tare fain al comunitatii de moldoveni pasionati de gatit si pregatit tot felul de conserve, mese festive si preparate specifice.

Mod de preparare pas cu pas tort Spartak cu crema de cafea si ciocolata

Ingrediente blat 22 cm:

  • 450 g faina
  • 2 oua
  • 100 ml lapte
  • 100g  zahar
  • 100 g unt
  • 50 g cacao
  • 100 g miere de albine
  • 1 lingurita bicarbonat de sodiu
  • 1 strop sare

Ingrediente crema:

  • 800g smantana pentru frisca (peste 30% grasime)
  • 250g mascarpone
  • 2 pliculete Gano Café Hazelnut
  • 2 pliculete Gano Schokolade
  • 50g zahar pudra (optional)

Ingrediente decor:

  • 100g ciocolata neagra (peste 50% cacao)
  • 25 g unt
  • 75g alune de padure

Mod de preparare

Intr-un bol se amesteca faina si cacaoa.

Intr-o cratita se pun: laptele, zaharul, untul, mierea, ouale si sarea. Cratita se pune la foc mic si se amesteca bine astfel incat toate ingredientele sa fie bine incorporate. Cand incepe sa fiarba se pune bicarbonatul de sodiu si se amesteca mereu timp de doua minute. Compozitia va creste in volum si se va albi usor.

Se ia se pe foc si se lasa la racorit cca. 10 minute.

Se toarna faina cu cacaoa si se amesteca pana se formeaza un aluat omogen. Aluatul se imparte in 8-10 bucati. Bucatile de aluat se rotunjesc si se acopera cu un prosop sau o folie alimentara pentru a nu se intari.

Foile se intind direct pe foaia de copt. Ele trebuie sa fie subtiri si se decupeaza cu ajutorul unei farfurii sau a unei forme rotunde cu diametru de 20-22cm. Resturile care raman la decupat se coc si se vor folosi la décor.

Foile pentru tortul Spartak se coc la 180 grade Celsius, in cuptorul preincalzit, timp de cca.6-7 minute fiecare. Eu am copt cate doua odata in tava mare a cuptorului.

tort Spartak

Aveti grija sa nu le ardeti deoarece se coc repede. Ideal ar fi de intins trei- patru foi inainte si abia apoi de inceput coptul.

Foile coapte pot fi pastrate cateva zile invelite in folie alimentara sau puse la congelator si folosite atunci cand este nevoie.

Mod de preparare crema:

 Crema clasica pentru acest tort este una fiarta cu lapte si oua. Eu am ales o altfel de varianta: cea cu frisca, mascarpone, cafea si ciocolata.

Totul este foarte simplu. Se mixeaza smantana pentru frisca intr-un bol rece pana se ingroasa usor. Daca va place o crema mai dulce puteti adauga 50-100g de zahar pudra. Eu nu am pus zahar deoarece pliculete cu cafea si ciocolata contineau ceva zahar.

Frisca se amesteca cu mascarponele si apoi se imparte in doua boluri, in cantitati egale. Intr-un bol am adaugat cafeaua instant Gano Café Hazelnut, iar in celalalt Gano Schokolade. Crema se amesteca bine pana la incorporarea perfecta a cafelei, respectiv a ciocolatei.

Asta este doar o sugestie. Voi puteti adauga si adapta in functie de preferintele voastre orice cafea instant sau ciocolata.

Asamblare si decor tort Spartak

Asamblarea se face pe modelul: foaie, crema de cafea, foaie, crema de ciocolata si tot asa. Aveti grija sa pastrati  putina crema si pentru exteriorul lateral al foilor. Dupa ce puneti fiecare foaie apasati usor cu mana pentru a face priza si a mentine mereu o linie dreapta.

Pentru decor topim ciocolata impreuna cu untul la bain marie. Aceasta se toarna pe tort astfel incat sa ramana doar pe partea superioara.

tort Spartak

Marginile laterale se tapeteaza cu firmituri din blat (acele resturi coapte si maruntite). De asemenea de jur imprejurul tortului am presarat acele firmituri, apoi alune de padure coapte.

tort Spartak

Cam asta e celebrul tort Spartak! Pentru a-l putea servi trebuie sa stea o noapte la frigider. Astfel se inmoaie si apoi se taie perfect.

Sper ca v-a placut si imi doresc sa-l si incercati, merita efortul.

Spor la prajiturit!

0/5 (0 Reviews)

CategoriesFără categorie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *