Sunt foarte mandra ca am reusit in bucataria mea sa reproduc cumva celebrul cruffin. Cruffin-ul este ceva intre croissant si muffin, un produs de patiserie ce a castigat teren si este iubit in intrega lume.

Desi a fost creat de Kate Reid, de la Lune Croissanterie din Melbourne/Australia, în 2013, popularitatea si-a castigat-o in San Francisco la Mr. Holmes Bakehouse. La aceasta patiserie  lumea sta la coada si 90 de minute pentru a putea cumpara un cruffin. Cerinta este atat de mare incat patiseria nu vinde mai mult de doua bucati unei singure persoane, asta pentru ca nu reusesc sa faca atat de multe.
Da, e un proces de lunga durata, dar merita macar o data sa incercati.

cruffin

Cum am ajuns eu la cruffin?
Am primit pentru testare niste faina de la Novita, producator roman din Satu Mare. Printre cele trei tipuri de faina am primit si faina tip 550, ideala pentru foitaje si produse de patiserie. Atunci mi-a venit in minte aceasta minune dulce si nu am mai stat pe ganduri.

cruffin

Reteta folosita este de aici, caci cea originala cred ca nu este chiar publica.

Preparare: cruffin-reteta pas cu pas

Ingrediente aluat:

  • 550g  faina tip 550
  •  120g apa
  • 100g lapte
  • 10g drojdie uscată (sau 20g drojdie proaspata)
  •  20g unt
  • 1 ou
  •  10g sare
  •  30g zahar

Pentru uns:

  • 160g unt (peste 80% grasime)

Pentru decor:

  • 100g zahar pudra
  • 1 lingurita scortisoara

Mod de preparare:

Se dizolva drojdia in ceva linguri de apa.

Peste faina cernuta (din care sau luat deoparte 4 linguri) se toarna, zaharul, laptele, oul si sarea, iar la final drojdia dizolvata. Aluatul se framanta bine cateva minute.

Ulterior se adauga cate o lingura de faina (din cea pusa deoparte) si untul si se framanta pana aluatul devine omogen si elastic. Acesta se acopera cu o folie alimentara si se lasa la crescut la temperatura camerei cca. 45 de minute.

Aluatul crescut se imparte in 8 bucati egale ce vor fi transformat in 8 bile. Si acestea se acopera si se lasa la crescut cel putin 20 de minute.

Fiecare bila de aluat se intinde pe planseta, cu sucitorul sub forma unei foi subtiri de aluat, de dimensiuni de cca. 35/15cm. Foaie se unge cu unt moale (la temperatura camerei, nu topit), cca 20g unt pentru o foaie. Foaia se ruleaza pe latime obtindu-se un rulou de cca. 20cm. lungime.

Rularea

Rulourile formate se taie pe mijloc, pe lungime obtindu-se doua bucati. Fiecare bucata se ruleaza in cerc, cu partea taiata (cea unde se vad straturile) pe exterior iar capatul vine rulat spre interior. Toate se aseaza intr-o tava de briose unsa cu unt si tapetata cu faina.

Tava cu viitoarele cruffin-uri se acopera si se lasa la crescut cca. 45 de minute.

Se aprinde cuptorul la 220 grade Celsius si se coc in cuptorul preincalzit cca. 20 de minute.

Se scot din tava si se lasa la racit pe un gratar. Dupa ce se racoresc se dau prin zahar pudra simplu sau amestecat cu scortisoara. Straturile alea succesive de aluat subtire si crocant sunt delicioase.

cruffin

Ele pot fi si umplute, dar asta va fi data viitoare. Ca idee va las variante de crema pentru umpluturi: crema de vanilie, lemon curd, caramel sarat, crema de ciocolata, gem.

cruffin

Tare m-am bucurat cu aceasta reteta. Mi-a placut mult tot acest traseu, aparent lung, dar datator de satisfactie.

Promit ca le refac curand. Daca va plac aluaturile si va farmeca produsele de brutarie/patiserie mai uitati-va la sectiunea Copturi, poate va inspira ceva.

cruffin

Spor la copt!

4.3/5 (6 Reviews)

CategoriesFără categorie
  1. Iuliana says:

    Arată fabulos, Dana, felicitări! M-am uitat de nu știu câte ori la ele, cred că sunt printre cele mai frumoase produse de patiserie. Când mă întorc din concediu le fac și eu 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *