Provocarea lansata de prietenii de la Aronia Charlottenburg continua cu un tort in trei culori cu aronia.
Despre proprietatile aroniei v-am mai povestit odata cu reteta de batoane proteice cu aronia, asa ca de data asta va invit la un tort fresh, in trei culori ce au ca baza sucul de aronia. Asadar un blat de pandispan, un jeleu si o crema in doua nuante de mov.
Este un tort putin dulce, putin acrisor si putin aromat, adica e perfect pentru toata familia.
Preparare pas cu pas tort in trei culori cu aronia
Ingrediente blat pentru o forma cu diametrul de 20-22cm:
- 2 oua
- 60g zahar
- 60g faina
- 1/2 lingurita extract de vanilie
- 1 strop sare
Ingrediente jeleu:
- 200ml suc de aronia presat la rece
- 50ml apa rece
- 7g gelatina
Ingrediente crema:
- 250g mascarpone
- 200ml smantana pentru frisca (peste 30% grasime)
- 5g gelatina + 50ml apa rece
- 50g zahar
- 225 ml suc de aronia presat la rece
Decor:
- chipsuri de ciocolata alba
- flori
Preparare
Mod de preparare blat:
Se porneste cuptorul la 180 grade Celsius.
Ouale la temperatura camerei se mixeaza cu zaharul si sarea pana creste mult in volum si capata o culoare albicioasa. Faina se adauga cate putin si se incorporeaza cu miscari largi, de jos in sus cu o paleta de silicon.
Compozitia se toarna intr-o forma de tort cu fund detasabil si tapetata cu hartie de copt. Se coace cca. 7-10 minute in cuptorul preincalzit la 180 grade.
Dupa coacere se lasa pana la racirea completa.
Pregatirea jeleului de aronia:
Gelatina se pune la hidratat impreuna cu 50ml apa rece. Dupa ce s-a umflat si a absorbit toata apa, aceasta se pune la bain marie (baia de aburi). Gelatina nu se inmoaie la foc deschis deoarece exista riscul sa-si piarda proprietatile. Nu trebuie sa fie fierbinte, ci doar calduta. Aceasta se amesteca cu sucul de aronia si se lasa putin la rece pana se observa ca s-a ingrosat putin.
Jeleul de aronia se toarna peste blatul de pandispan si tava se pune la frigider pana ce acesta s-a intarit bine. Inainte de a turna jeleul imbracam partea laterala tavii de copt in folie alimentara. A mea din pacate nu era de cea mai buna calitate si nu a stat chiar cum trebuie.
Crema va avea aceeasi compozitie, doar difera procentul de suc de aronia, astfel incat sa obtinem doua nuante de mov.
Smantana pentru frisca se mixeaza cu zaharul pana se ingroasa putin.
Gelatina se pune la hidratat in apa rece, apoi se inmoaie la bain marie.
Frisca se amesteca cu mascarponele si gelatina apoi se imparte in doua parti egale in doua boluri. Intr-un bol punem 150ml suc de aronia pentru un mov mai intens si in celalalt 75 ml suc de aronia pentru un mov pal.
Aceste creme se toarna pe rand peste jeleul intarit. Daca va doriti putina culoare deasupra turnati o ligurita de suc de aronia prin picurare apoi va jucati cu o scobitoare facand diverse modele. Tortul se da la frigider pentru cel putin 3 ore, preferabil ar fi peste noapte.
Decor
Se decoreaza cu chipsuri de ciocolata alba si flori.
Dupa cum se vede, coloristic arata minunat, dar nu numai. Gustul e delicios si racoritor. Nu uitati ca deserturile se mananca in portii mici.
Spor la prajiturit!
Excelenta reteta , multumesc pentru postare . am sa incerc si eu !
Sper sa va placa. Este foarte fresh si delicat.