Este prima oare cand fac batoane proteice cu aronia, de fapt e prima data cand fac acest gen de preparat.
Auzisem de aronia cu cativa ani in urma in drumurile mele prin Rep. Moldova si Norvegia, tari unde acest fruct este mult consumat si cunoscut. Nu am stiut mare lucru despre el pana ce am primit niste produse de la Aronia – Charlottenburg impreuna cu toate informatiile necesare.
Aronia este un fruct minune bogat in vitaminele: C, E, A si minerale: fier, zinc si calciu. Se spune ca aronia este ca un scut pentru sistemul imunitar datorita antioxidantilor pe care-i contine.
Provocarea zilei a fost sa prepar ceva cu aronia si cred ca am reusit sa aduc un preparat cu folos. Noi le mancam dimineata la micul dejun ca sa avem energie intreaga zi.
Acesta este doar un exemplu de ingrediente, puteti jongla si cu alte tipuri de seminte
Preparare pas cu pas batoane proteice cu aronia
Ingrediente:
- 150g curmale fara samburi
- 50g frucate uscate aronia
- 125g fulgi de ovaz
- 25g fulgi de migdale (migdale maruntite)
- 50g seminte mix ( floarea sorelui, in, dovleac)
- 1 banana
Mod de preparare:
Curmalele se pun la hidratat pentru cca. 2 ore. Alegeti curmale fara samburi deoarece e mai simplu la preparare. Ele suplinesc zaharul, dar au si rol de liant.
Curmalele hidratate se paseaza in robotul de bucatarie. Apoi se adauga banana (preferabil bine coapta) si fulgii de migdale. Se mai mixeaza putin, apoi se adauga mixul de seminte si fructele uscate de aronia.
Din momentul asta amestecam cu mana deoarece vrem sa obtinem si putina textura, nu o pasta omogena. Fructele de aronia le-am tinut doua-trei minute in apa calduta. Ele au un gust aromat si bun. Pentru un gust mai bun mixul de seminte se poate rumeni usor intr-o tigaie fara ulei.
Pe o hartie de copt sau celofan modelam cu mainile usor umede compozitia de batoane proteice cu aronia. Ii dam o forma dreptunghiulara si apoi cu un cutit ascutit portionam in batoane. Acoperim batoanele cu folie si le dam la congelator pentru cca 1 ora. Apoi se pot manca sau pastra.
Eu am lasat jumatate din batoane in congelator si jumatate le-am pus in frigider pentru a le consuma in urmatoarele zile. Batoanele proteice se pastreaza fara probleme doua-trei zile in frigider.
Este preferat sa le consumam in prima parte a zilei sau in orice moment daca facem efort fizic si avem un ritm de viata activ.
Sper ca v-am inspirat si v-am starnit curiozitatea legata de aronia.
Spor la prajiturit!